Hídomlás Genovában - tovább nőtt a halálos áldozatok száma

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 14., 14:17

Több tucat halottja lehet a Genovában kedden történt balesetnek, amelyben leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része - jelentette az olasz mentőkre hivatkozva az Adnkronos hírügynökség.

Fotó: Tasr

A Sky TG24 olasz hírtelevízió azt jelentette, hogy a Morandi híd 200 méteres, egy folyó és egy ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. Az olasz rendőrség a Twitteren azt közölte, hogy hirtelen heves vihar támadt mielőtt az építmény összedőlt.

Az olasz közlekedési miniszter, Danino Toninelli hatalmas tragédiának mondta a balesetet. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy nyolc vagy kilenc járművet látott a hídon, amikor a baleset történt, amelyet apokaliptikusként írt le.

Kétszáz tűzoltó vonult ki a mentéshez. Közlésük szerint félő, hogy gázvezetékek is megsérültek a leomló hídtól.

Egyes hírek szerint két áldozatot sikerült élve kimenteni a törmelék alól.

Az autópályahíd a francia határ közelében van, üdülőhelyekhez is vezet. A forgalom élénk volt a balesetkor, mivel  szerdán  munkaszüneti ünnepnap lesz Olaszországban.

A Morandi hidat 1967-ben avatták fel. 90 méter magas és 1 kilométer hosszú. Két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter. A hatóságok első feltételezése szerint szerkezeti gyengeség okozhatta a tragédiát.

FRISSÍTÉS

A legfrissebb jelentések szerint 35-re emelkedett a genovai hídomlás halálos áldozatainak a száma. Mindezt a mentésben résztvevő tűzoltók közölték kedden délután. 

Nem sokkal korábban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter arról beszélt, hogy 30 körül van  a halálos áldozatok száma, és sok a súlyos sérült.

Angelo Borrelli, az olasz polgári védelmi hivatal elnöke Rómában a sajtónak azt mondta, hogy 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. Borrelli nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint villám csapott a hídba, mielőtt leszakadt annak 80 méteres, középső szakasza. 

Az ugyanakkor tény, hogy felhőszakadás idején történt a tragédia.

„Ennyire fontos híddal Európában évtizedek óta nem történt ilyen súlyos tragédia. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen forgalmas hidat úgy építsenek meg, hogy ilyen omlás történhet. A híd középső szakasza szakadt le” - mondta kedd délután Edoardo Rixi olasz közlekedésügyi miniszter a tragédia helyszínén a Skyews24 tévének.

A hatóságok attól tartanak, hogy mind a halottak, mind a sérültek száma tovább növekedhet.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS