HIRDETÉS

Hidegrekord dőlt meg múlt éjjel

hirek.sk 2018. február 25., 14:50
POZSONY. Kemény fagyok sújtották Szlovákiát az elmúlt éjjel, néhány helyen -20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Rekord dőlt meg a Lomnici-csúcson is, ahol a hőmérséklet éjszaka elérte a -27,2 fokot. A csúcson 1951 óta nem mértek ilyen hideget.

Teplicskán (Liptovská Teplièka) szintén az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletét mérték, -23,4 Celsius-fokot. A délnyugati országrészben is szokatlanul hideg volt az éjszaka.

„Ezer méter körüli tengerszint feletti magasságban a legalacsonyabb hőmérsékletet Teplicskán mérték, -23,4 Celsius-fokot. Szlovákiában az idei tél során 1 000 méteres tengerszint feletti magasságban eddig ez a legalacsonyabb hőmérséklet” – írták a meteorológusok.

A Lominici-csúcson éjszaka -27,2 fokra süllyedt a hőmérséklet. „Az adott időpontban a nevezett érték különösen alacsonynak számít, ugyanis 1951 óta sem február 24-én, sem 25-én nem mértek ilyen hideget” – tájékoztat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SMHÚ).

Az ország délnyugati része sem volt mentes az idei rekorderősségű fagyoktól. „Az ország délnyugati részén viszonylag erős szél mellett a hőmérséklet elérte a -10/-12 Celsius-fokot, mely a délnyugati meteorológiai állomásokon mért értékek közül az idei tél legalacsonyabb hőmérsékletének számít. A -10 fokos fagyok az idei télen a vidék szinten egyetlen térségére sem voltak jellemzők” – közölték a meteorológusok.

Annak ellenére, hogy a tél lassan a végéhez közeledik, az erős fagyok március elejéig tartanak, sőt fokozódhatnak is. „A 1 000 méter körüli tengerszint feletti magasságban további hőmérsékletcsökkenés várható, Szepesség, Árva, Liptó vagy a Felső-Garam mente területein az elkövetkező néhány éjszakában nagy valószínűséggel tovább csökken a levegő hőmérséklete, helyenként akár a -25 fok körüli értékeket is elérheti” – jelezték a meteorológusok.

Forrás: cas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS