Hét latin-amerikai állam szerint Maduro áll az ecuadori zavargások mögött

hirek.sk | MTI 2019. október 09., 07:34

Hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította kedden Lenín Moreno ecuadori elnököt, aki az országában zajló zavargások lecsillapításán fáradozik, egyben pedig elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek "a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait" - közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

A kerekesszékes ecuadori elnök: Lenin Moreno és az utcai zavargások résztvevői Fotó: Euronews
A minisztérium tájékoztatása szerint Peru, Argentína, Brazília, Kolumbia, Salvador, Guatemala és Paraguay "határozottan kiáll Lenín Moreno elnök intézkedései mellett", és "elutasítja Nicolás Maduro rezsimjének cselekményeit, amelyekkel destabilizálni akarja demokratikus rendszerüket".

Az ecuadori vezetés külföldi közvetítést kért kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.

Az ecuadori kormány Guayaquilbe helyezte át székhelyét a fővárosból, Quitóból, mert egyre tömegesebbé és erőszakosabbá váltak ott a tüntetések, részben az újonnan csatlakozó több ezer őslakos tüntető miatt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a tiltakozók egy része gumiabroncsokat gyújtott fel, köveket és benzines palackokat dobált, súlyosan megrongálta a köztulajdont, és összecsapott a rendőrséggel.

Szemtanúk legfrissebb beszámolói szerint a tüntetők a törvényhozás akkor már üresen álló épületébe is behatoltak, amíg egy rövid idő után a rendőrség ki nem szorította őket onnan.

A politikai válság a múlt héten kezdődött annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését.

Azóta több tüntetés, munkabeszüntetés volt országszerte, a tiltakozó megmozdulásokhoz pedig a hétvégén csatlakoztak a lakosság mintegy 7 százalékát kitevő őslakosok. Hétfőre a vehemens tiltakozás már randalírozássá fajult. Szerdán a tüntetők megpróbálnának a különleges erők által erősen védett elnöki palotához vonulni.

A kaotikus állapotok miatt a kormány bezárta az iskolákat, az energiaügyi minisztérium pedig felfüggesztette a munkát három olajmezőn az Amazonasban.

Eközben az ecuadori alkotmánybíróság jóváhagyta a Moreno által kihirdetett szükségállapotot, noha időtartamát 60 napról 30-ra csökkentette.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS