Három megvádolt képviselő nagykövetségeken keresett menedéket

hirek.sk | MTI 2019. május 10., 07:42

Olaszország, illetve Argentína caracasi nagykövetségén keresett menedéket három, hazaárulással vádolt venezuelai képviselő - közölte az EFE spanyol hírügynökség.

Illusztráció Fotó: Archívum

Marianela Magallanes, valamint Amérigo de Grazia az olasz, Richard Blanco pedig az argentin nagykövetségre menekült, és mindhárman életüket féltették. "Nem adom meg a drogcsempész diktatúrának azt az örömöt, hogy trófeaként mutogassanak engem, és túszként használjanak... Hálás vagyok azért, hogy Olaszország befogadott" - írta a Twitteren De Grazia.

A Nicolás Maduro államfő híveiből álló alkotmányozó gyűlés kedden függesztette fel mindhárom képviselő, illetve további négy törvényhozó mentelmi jogát. Előzőleg a legfelsőbb bíróság hazaárulással, összeesküvéssel, lázadással, lázadásra való uszítással, gyűlöletszítással és hivatali visszaéléssel vádolta meg őket. A terhükre rótta, hogy támogatták az április 30-i elbukott felkelést. Csütörtökön újabb három képviselő ellen emelt vádat a bíróság.

Szerdán őrizetbe vették egyiküket, Edgar Zambranót, a parlament alelnökét. Zambrano a Twitteren azt írta, hogy a venezuelai hírszerzés (SEBIN) emberei körbevették az autóját, nem engedték kiszállni, és vele együtt elvontatták az autót a SEBIN főhadiszállására.

A magát januárban Venezuela ideiglenes államfőjévé nyilvánító Juan Guaidó április 30-án hajnalban katonának látszó egyenruhások gyűrűjében szólított fel kormányellenes megmozdulásokra, azt állítva, hogy a hadsereg az ő oldalára állt. Ennek ellenére nem sikerült eltávolítani az ország éléről Nicolás Madurót, aki pár órával később bejelentette, hogy puccskísérletet hiúsítottak meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS