HIRDETÉS

Három gömöri vállalkozás is sikeresen pályázott

hirek.sk 2018. február 28., 12:25
RIMASZOMBAT, PELSÕC. Három gömöri vállalkozás is sikeresen pályázott a külhoni magyar fiatal vállalkozók, illetve a külhoni magyar családi vállalkozások támogatására kiírt pályázaton.

A gömöri és nógrádi régió értékei filmen

Kisfilmek, dokumentumfilmek és reklámfilmek készítése céljából három, már huzamosabb ideje működő vállalkozás fogott össze a MediaRS égisze alatt. Szvorák Emese és Majoros Jácint hosszabb ideje a média területén dolgoznak, a helyi és regionális televíziókon keresztül, az ország legolvasottabb magyar nyelvű hírportál videóanyagainak szerkesztőiként is ismertek, valamint a Szlovák Televízió magyar adásának, az MTVA hír- és magazinanyagainak készítői. Boholy Zoltán és Kovács Péter (Style foto) számos rövid- és reklám filmet készítettek az elmúlt években, főleg promóciós anyagokat vállalkozók számára.

A közös projekt a gömöri és nógrádi régió értékeit kívánja megörökíteni, elsősorban olyan területekről, amelyek az itteni értékeket ölelik fel, legyen az akár szellemi vagy épített örökség. Számos hagyományos mesterség – világviszonylatban is – híres és elismert követője él és dolgozik a régióban. A pályázók célja ezen mesterségek megörökítése, megmentése, dokumentálása, egy-egy dokumentumfilm keretében, amelyet nemcsak regionális szinten szeretnének bemutatni, hanem akár országos médiában és határon túl is. A helyi és az országos médián keresztül, illetve egy-egy nyári szabadegyetemen (Martos, Gombaszögi Nyári Tábor) tartott előadással egybekötve, kötetlen beszélgetéseken keresztül a fiatalokat is megszólítanák, megismertetnék velük a régió kincseit. A környék iparosait bemutató alkotások mellett olyan filmek elkészítését is tervezik, amelyek régiónk egy-egy egykoron meghatározó személyiségeinek állítanak emléket, de az első felvidéki magyar család típusú árvaház megvalósítását is feldolgoznák.

Emellett reklámfilmeket, promóciós filmeket készítenek a környék elsősorban magyar vállalkozóinak, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy a szülőföldjükön tudjanak érvényesülni.

A pályázaton elnyert összegből kamerát, objektíveket, fényképezőgépet, illetve egyéb, a forgatáshoz szükséges eszközöket, továbbá a vágáshoz laptopokat vásároltak. A munkájuk eredménye a csodasfelvidek.sk weboldalon érhető el.

Fémmegmunkálás Rimaszombatban

Támogatásban részesült a rimaszombati Kovox.eu családi vállalkozás is, amelyet Pósa Krisztián és édesapja, Pósa Miklós működtet. Pósa Miklós már 1999 óta foglalkozik fémmegmunkálással, fia pedig 2009 óta munkálkodik ezen a területen.

Az elnyert 6 000 000 forintos támogatásból Alfatec CNC kompakt vágó portált és PEGAS 121 Plasma CNC-t, valamint a hozzá tartozó WRYKRYS technológiai programot szerezték be. Mint kifejtették, a termikus vágás, darabolás segítségével nagyon sok kapu megnyílik a cég előtt, mivel ez a technológia lehetővé teszi bármilyen alakzat és alkatrész kivágását. A CNC koordinátaasztalos plazma berendezés, mely egyedi darabok előállítására vagy kisebb sorozatgyártásra ad lehetőséget.

Egyúttal hangsúlyozták, a támogatásnak köszönhetően szeretnének tovább növekedni, illetve reményeik szerint új munkahelyek létrehozására is lehetőségük lesz.

Lóháton Petőfi nyomában Pelsőcön

A Lovas Udvar Pelsőc pályázatának fő célja a jelenlegi lovas tanya fejlesztése volt. A már létező lovaglási lehetőséget hippoterápiával – fogyatékos, beteg gyerekek tornáztatása lovon – bővítették, illetve a Petőfi-lovastúrák bevezetésével történelmi vonatkozást is adtak a vállalkozásnak. A pályázaton nyert 4 500 000 Ft összegből a gyerekek számára a lovagláshoz szükséges felszereléseket vásároltak, illetve egy MINIFORST 200 erdészeti zúzógépet a lovas utak, legelők karbantartására.

A pelsőci lovasudvar istállóiban 10 saját ló kapott helyet 3,5x4,5 m-es boxokban. A vállalkozás a következő szolgáltatásokat kínálja: lovaglás kezdőknek, kirándulás a természetben, lóháton, lovaglás angol stílusban, többnapos lovas túrák, hippoterápia fogyatékosok számára – a tornák egészségügyi szakemberek felügyelete mellett történnek –, lovaglás oktatása, lóvásárlási tanácsadás és lóoktatás, lovak istállózása legeltetés és futtatás lehetőségével, fiatal lovak betörése és oktatása, problémás lovak kezelése, lószállítás, iskolai lovak bérbe adása, nyári táborok gyermekek számára, hétvégi elszállásolás szülők-gyermekek és csoportok számára, kirándulások lóháton és fogatban, kocsibérlés, céges és magán rendezvények szervezése.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS