Harmincnyolc éves gyilkossági ügy végére kerülhet pont

Hírek.sk 2018. október 25., 18:39

Egy salvadori bíró elrendelte egy korábbi katonatiszt, Álvaro Rafael Saravia letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő rendelte el Óscar Romero katolikus érsek meggyilkolását 1980-ban.

Oscar Arnulfo Romero arcképe egy pólón Fotó: AFP
A Romero ellen elkövetett merénylet nagy társadalmi felháborodást keltett, az érsek meggyilkolását követőenvéres polgárháború tört ki az országban,és ez 1980-tól egészen 1992-ig tartott. A konfliktus során több mint 75 ezer ember halt meg.

Romero érsek éppen misét mutatott be egy kórházi kápolnában, amikor lelőtték. Halála miatt eddig senki sem került bíróság elé, bár Saravia ellen 1993-ban keresetet nyújtottak be, de azt elutasították, mivel ekkoriban egy amnesztiatörvény megtiltotta a polgárháborúval kapcsolatos büntetőjogi eljárások lefolytatását. Az ügyet tavaly nyitották újra,
miután visszavonták a rendkívül megosztó amnesztiatörvényt. 

Rigoberto Chicas bíró szerint elég bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy Saravia részt vett Romero meggyilkolásában, ezért a helyi rendőrség és az Interpol is keresi őt. Savaria médiajelentések szerint az Egyesült Államokban,ismeretlen helyen tartózkodik.

Romero érsek szónoklatai romba döntötték az Egyesült Államok által támogatott salvadori katonai diktatúrát. Az érsek (1917-1980) fellépett a társadalmi igazságosságért, kiállt a szegényekért, és politikai reformokat követelt az akkori salvadori katonai diktatúrában.

Ferenc pápa is mártírnak nevezte őt nem egészen két héttel ezelőtt, amikor szentté avatta.
0 HOZZÁSZÓLÁS