HIRDETÉS

Hamisan jelölhették Nobel-békedíjra Donald Trumpot

hirek.sk 2018. február 28., 14:52
OSLO. Donald Trump amerikai elnököt hamisan jelölhették az idén Nobel-békedíjra - adta hírül a Nobel-bizottság titkára.

"Alapos okunk van ara, hogy úgy véljük, hamis a jelölés" - mondta kedden este Olav Njolstad az NRK norvég közmédiának a nélkül, hogy felfedte volna a kételkedés okát.   

Február elején erősítette meg Trump jelölésének hírét Henrik Urdal, az oslói Békekutató Intézet igazgatója a norvég Nettavisen című honlapnak.   

Trump immár harmadszor jelölt, 2016 óta folyamatosan felterjesztik. Az indoklás idén is ugyanaz, nevezetesen, hogy Trump alapelve: "erővel a békéért" (peace through strength).   

A jelölő személye nem ismert. Nobel-békedíjra bárkit lehet jelölni, de azok köre, akik jelölhetnek, korlátozott. Ide tartoznak a kormánytagok, egyetemi professzorok, békekutatók és a korábbi Nobel-békedíjasok.   

A bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra jelöltje nevét. A listát ötven évre lepecsételik. Ez az ajánlás azonban nem kötelező hatályú, sok név megjelenik a sajtóban.   

Az idén 217 személyt és 112 szervezetet terjesztettek fel a díjra. Eddig csak egyszer volt még népesebb a jelöltek mezőnye.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS