Hadgyakorlat kezdődött Moldovában román és amerikai katonák részvételével

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 18., 08:57

Hadgyakorlat kezdődött Moldovában, a fővárostól, Chisinautól 30 kilométerre található Bulboaca katonai kiképzőtáborban román és amerikai katonák részvételével - közölte hétfőn a moldovai védelmi tárca sajtószolgálata.

Illusztráció Fotó: Agerpres

A hadgyakorlat célja a tüzérségi egységek közös kiképzése, valamint a partnerországok hadseregei közötti együttműködés növelése - mondta Eduard Ohladciuc, a moldovai vezérkari főnök helyettese.

A Tűzpajzs fedőnevet viselő katonai manőverekben a moldovai hadsereg 800 katonája, valamint két külföldi katonai kontingens vesz részt. A Tűzpajzs a moldovai hadsereg hadgyakorlati tervének része, négy éve minden évben megtartják. A résztvevők általában a fedett tüzelőállásból való lövés technikáját, a harci járművek vezetését gyakorolják.

Moldova az alkotmány értelmében semleges országnak számít, de együttműködik a NATO-tagországok hadseregeivel az észak-atlanti szövetséggel kialakított egyéni partnerségi terv keretében. Az országban információs központot működtet a NATO.

Ezenkívül moldovai katonák részt vettek békefenntartó műveletekben az ENSZ égisze alatt Elefántcsontparton, Libériában, Szudánban, Dél-Szudánban és Georgiában. Moldova 2003-ban utászkontingenst küldött Irakba.
0 HOZZÁSZÓLÁS