HIRDETÉS

Gyarmati: a hatóságok napi 24 órában dolgoznak a terroresemények megelőzéséért

hirek.sk 2017. december 27., 11:34
BUDAPEST. A magyar hatóságok az év 365 napján 24 órában dolgoznak a terroresemények megelőzéséért, és az emberek ennek a háttérben folyó megfigyelő- és elhárítómunkának csak egy részét látják - erről Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő beszélt szerdán az M1 aktuális csatornán.

„Vérbe fojtjuk Európát!” – ezt üzente karácsonyra az Iszlám Állam. A legtöbb nagyvárosban történt már merénylet az elmúlt 20 évben: a párizsi, a brüsszeli, a nizzai, a berlini és a londoni volt a legemlékezetesebb Európában.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: minden olyan esemény vonzó a terroristák számára, ahol sok ember összejön, jól érzik magukat és kevésbé figyelnek a biztonságra. Ráadásul a karácsony és a szilveszter is kiemelt esemény, tehát ha ezeken sikerül valamit végrehajtaniuk, az még nagyobb visszhangot vált ki.

Hozzátette: sajnos nem csak az ünnepek alatt, hanem mindig kell merényletektől tartani. Arra kell készülni, hogy a támadásokat a lehető legnagyobb valószínűséggel megelőzzük, ha pedig terrorcselekmény történik, akkor minimálisra csökkentsük a rombolás és gyilkolás mértékét.

A szakértő ugyanakkor rámutatott, ez mind nem jelenti feltétlenül azt, hogy folyamatosan félni kell, még ha a mostani fenyegetés ezt is szeretné elérni. Ám – hívta fel a figyelmet – ez egy idő után visszaüthet, mivel ha sokszor fenyegetnek, de nem történik semmi, akkor az emberek egy idő után kevésbé figyelnek oda a biztonságra.

A terrorelhárítás folyamatosan dolgozik

A magyar hatóságok az év 365 napján 24 órában dolgoznak a terroresemények megelőzéséért – interneten, telefonon, de adott esetben még egy pizzafutártól is kaphatnak jelzést gyanúsan viselkedő társaságról –, de az emberek ennek a háttérben folyó megfigyelő- és elhárítómunkának csak egy részét látják – mondta Gyarmati István.

Hozzátette: ami a szilveszter előtti biztonsági intézkedéseket illeti, amit a rendezvényekre kilátogatók láthatnak – a járőröző rendőröket, TEK-eseket, a páncélautót, vagy a lehegesztett csatornafedeleket – az mindig csak a jéghegy csúcsa, és azt csak a hozzá nem értők kritizálják. Ezek mind egy átfogó stratégia részei – fogalmazott, kiemelve, hogy minél több akadályt állítunk fel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyiken elbuknak a terroristák.

Forrás: hirado.hu, m1
0 HOZZÁSZÓLÁS