HIRDETÉS

Gubík László nem szolgáltatta be a személyi okmányait

hirek.sk 2011. január 04., 20:06
BUDAPEST. Gubík László, az első szlovákiai magyar, aki a nyilvánosság előtt vállalta a magyar állampolgárság felvételét, szerdán nem tett eleget a lévai rendőrség felszólításának, hogy adja le szlovák személyi okmányait.

"A Nyitra Körzeti Hivataltól továbbra sem kaptam semmiféle hivatalos értesítést, hogy már ne lennék szlovák állampolgár. Ezért indokolatlannak tartom személyi igazolványom leadását" - indokolta eljárását Gubík László az MTI pozsonyi tudósítójának szerdán.

Elmondása szerint a karácsonyi ünnepek és az újév között, december 27-én kapott újabb levelet a rendőrségről, hogy január 4-én jelenjen meg Léván és adja le személyi igazolványát. Gubík korábban már kapott egy levelet a rendőrségtől, de abban semmiféle dátum nem volt megjelölve, mikor kellene megjelennie a hatóság előtt személyi igazolványa leadása végett.

"Válaszul most a Nyitrai Körzeti Hivatalnak és a lévai rendőrségnek is levelet küldtem, amelynek lényege: kértem, hogy hivatalosan tudassák velem, s indokolják meg, szlovák állampolgár vagyok-e vagy sem" - jegyezte meg a jogászhallgató. Gubík kifejtette: továbbra is meggyőződése, hogy szlovák és magyar állampolgár, s lépésére joga volt. Úgy véli: a szlovák jogrendben jogi vákuum van az állampolgárságot illetően, ezért meg akarja várni az illetékes szervek álláspontját.

"Arra várok, hogy hivatalos álláspontot fogalmaz meg a körzeti hivatal. A problémát a szlovák alkotmánybíróság elé vitték, ebből kifolyólag ott is várható egy döntés. Ugyanakkor a téma már az Európai Unió szervei elé is elkerült, tehát ott is lehet állásfoglalás" - magyarázta kivárását Gubík László.
A lévai járási rendőrség már korábban jelezte: ha a fiatal politikus, akit november végén a Via Nova ICS, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ifjúsági szervezete elnökévé választottak, nem tesz eleget a hatósági felszólításnak, 33 eurós pénzbüntetést szabhatnak ki rá.

Gubík László júliusban Soltvadkertben vette fel a magyar állampolgárságot, majd döntésének következményeit vállalva mindezt nyilvánosságra is hozta. "Törvénytisztelő ember vagyok, továbbra is nyíltan fogok eljárni és harcolni kívánok jogaimért" - mondta az MTI tudósítójának a jogászhallgató.
Szlovákiában a tavaly módosított törvény szerint elveszti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy másik országhoz kapcsolódó tartós életvitel, illetve más szoros kötődés nélkül felveszi annak állampolgárságát.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS