2019. március 8., 09:49

Gdansk ledönti a legendás pap szobrát

Gdansk városi tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy pénteken eltávolítják az egyik városi térről Henryk Jankowski atya szobrát. A Szolidaritás 2010-ben elhunyt legendás papját, akit a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap tavaly decemberben pedofíliával vádolt, a város tiszteletbeli polgárságától is megfosztották. Döntést hoztak arról is, hogy átnevezik a lelkészről elnevezett gdanski teret, ahol eddig az emlékműve állt.

lengyel-pap-szobor.jpg
Fotó: Reuters
Gdanskban az ellenzéki pártok vannak túlsúlyban. A Jankowski atya személyére vonatkozó határozatokról csak ők szavaztak, a kormányzó Jog és Igazságosság képviselői távol maradtak a szavazástól. A határozatok indoklása szerint új, korábban ismeretlen információk jelentek meg a lelkész életéről, amelyek „új fényt vetnek egyes tetteire és magatartására”.

Hasonló ügyben Jankowski ellen még a pap életében, 2003-ban elindítottak egy ügyészségi eljárást, de a rákövetkező évben megszüntették. A múlt év végén a gdanski katolikus egyházmegye újabb vizsgálatot kezdeményezett. A Rzeczpospolita független lengyel jobbközép napilap tegnapi cikkében megbízhatatlannak minősítette a 2003-as hatósági eljárás kezdeményezőjét, Jankowski atya állítólagos áldozatát.

Az illető az egyetlen személy, aki eddig ügyészségi panaszt tett a pap ellen. Jankowski atya emlékművét február végén egyszer már ledöntötték baloldali aktivisták, a Szolidaritás szakszervezet azonban másnap visszaállította.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.