HIRDETÉS

Forrong az arab világ

2011. február 27., 11:27
LÍBIA, TUNÉZIA, JEMEN, OMÁN. "Négy napja, hogy Kadhafinak vége!" - ezzel a lelkendező felkiáltással fogadták őket a líbiaiak, amikor sikerült átlépni az egyiptomi-líbiai határt Az átkelés különösebb gond nélkül zajlott.
LÍBIA, TUNÉZIA, JEMEN, OMÁN. Líbia nyugati részén teljesen eltűntek a hivatalos zöld zászlók, s már mindenhol a Moammer Kadhafi elleni mozgalom piros-fekete-zöld, közepén félholddal és csillaggal díszített lobogóit látni - jelentette vasárnap a helyszínről, a líbiai-egyiptomi határról az MTI Hírcentrumának tudósítói stábja.
    "Négy napja, hogy Kadhafinak vége!" - ezzel a lelkendező felkiáltással fogadták őket a líbiaiak, amikor sikerült átlépni az egyiptomi-líbiai határt Az átkelés különösebb gond nélkül zajlott. Az egyiptomi oldalon volt némi adminisztráció, a líbiain viszont semmilyen vízumot nem kértek. A líbiai katonák örömmel fogadták a külföldi stábot, a levegőbe lövöldöztek, és csak azért állítottak meg az újságírókat, hogy lefotózzák őket az új zászlókkal. A határ után, útban Líbia belseje felé azt tapasztalták, hogy nyugodt a hangulat. Néhol láttak ugyan tankokat, de mellettük nem egyenruhás, hanem polgári ruhás fegyveresek voltak.

Forrás: internet


Az ország ellenkező oldalán, a nyugati határon egy hét alatt hozzávetőleg 40 ezren távoztak "Ez már humanitárius válság, a befogadó helyek túlzsúfoltak, az emberek a szabad ég alatt alszanak, kérjük az egész világot, siessen segítségünkre Egyiptomot polgárai hazaszállításában" - mondta a tunéziai vörös félhold szervezetének egyik illetékese.
    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának genfi központja szerint több mint százezren - zömükben egyiptomi és tunéziai vendégmunkások - menekültek el Líbiából a szomszédos országokba. Hazatért Ukrajnába a kijevi védelmi minisztérium gépén - másfélszáz honfitársa társaságában - Halina Kolotnickaja, Moammer Kadhafi "legkedvesebb ápolónője" is.
    A líbiai felkelés leverésének következményei lesznek Moammer Kadhafi ezredes és társai számára - figyelmeztetett Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki az észak-afrikai országban zajló erőszakcselekmények haladéktalan beszüntetésére szólított fel.
     Nagy-Britanniának és szövetségeseinek "aktívan és komolyan" meg kell vizsgálniuk a "sürgős", humanitárius célú fegyveres beavatkozás lehetőségét Líbiában - írta egy Londonban megjelent cikkében egy magas rangú brit diplomata.

Forrás: internet


A forrongó arab világ másik fontos fejleménye, hogy Tunéziában bejelentette lemondását Mohamed Gannúsi miniszterelnök. A bejelentést megelőzően heves összetűzések voltak Tuniszban az átmeneti kormány ellen tüntetők és a tunéziai rendőrség között. Legalább hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek. Gannúsit a vele szemben állók azzal vádolták, hogy túl közel áll az előző, a tiltakozó mozgalom által megbuktatott kormányhoz.
    Jemenben az ország egysége elleni összeesküvésnek minősítette a tiltakozó mozgalmat Ali Abdullah Száleh elnök, a hadsereg és a biztonsági erők parancsnokai előtt mondott beszédében megfogadta: megvédelmezi a "köztársasági rendet".
    Ománban a rendőrség két embert megölt, amikor gumilövedékekkel tüzet nyitott a politikai reformokat követelő, kődobáló tüntetőkre az ország egyik ipari városában, Szuhárban.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS