HIRDETÉS

Forródrót Észak- és Dél-Korea között

hirek.sk 2018. január 03., 18:11
SZÖUL. A két Korea között szerdán helyreállított "forródrót" a technikailag máig hadban álló Észak és Dél közötti kaotikus kapcsolatok egyfajta barométerének is tekinthető, a kommunikációs csatorna sorozatos megszakításának, majd ismételt helyreállításának története az utóbbi évtizedekben hűen tükrözi a kapcsolatok dinamikáját. A szerdán helyreállított Korea-közi "forródróton" Észak-Korea esetleges téli olimpiai részvételéről tárgyalnának hivatalosan.

A két szembenálló fél között minden összeköttetés megszakadt 1950-ben, amikor kitört a félsziget kettéosztását végül megpecsételő koreai háború. A tűzszünet 1953-as megkötése után egészen 1972 augusztusáig kellett várni, hogy létrejöjjön a telefonos kapcsolatot biztosító "forródrót". Ekkor egy telefont és egy faxkészüléket helyeztek üzembe a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban.

1976-ban viszont Észak-Korea egyoldalúan megszakította a "forródrótos" kapcsolatot az úgynevezett nyárfa-incidenst követően, miután észak-koreai katonák favágáshoz használt baltával brutálisan meggyilkoltak két amerikai katonát, akik azokat a dél-koreai munkásokat kísérték, akik éppen egy nyárfa kivágására készültek a határ közelében.

A telefonvonalat 1980-ban állították helyre, miután megállapodás született a két ország miniszterelnöke között. Azóta számos alkalommal lekapcsolták, majd újra aktiválták a "forródrótot", annak függvényében, hogy éppen fagyos vagy enyhülő szakaszba léptek a Korea-közi kapcsolatok.

2010-ben például Észak-Korea megint megszüntetett mindenféle kommunikációs csatornát, miután Dél-Korea kereskedelmi szankciókat vezetett be tiltakozásul egy dél-koreai hadihajó elsüllyesztése miatt, amelyet Szöul szerint egy észak-koreai tengeralattjáró torpedója okozott, és amelynek következtében 46 dél-koreai tengerész életét vesztette.

A következő évben ugyan helyreállt a "forródrót", de 2013-ban, a harmadik észak-koreai kísérleti atomrobbantást követően ismét megszakadt a kapcsolat.

2016 februárjában aztán Phenjan ismét lezárt minden hivatalos kommunikációs csatornát, miután Szöul - tiltakozva Phenjan negyedik kísérleti atomrobbantása ellen - egyoldalúan úgy döntött, bezárja a két Korea által közösen működtetett keszongi ipari parkot.

A több millió halálos áldozattal járó koreai háborút nem zárta le békemegállapodás, a felek csak tűzszünetet kötöttek 1953-ban, ezért technikailag a hadiállapot ma is fennáll a két ország között.

A szerdán helyreállított Korea-közi "forródróton" Észak-Korea esetleges téli olimpiai részvételéről tárgyalnának hivatalosan. Dél-Korea azt követően tett javaslatot magas szintű tárgyalásokra a két ország között arról, hogy Észak-Korea vegyen részt februárban a téli olimpián a dél-koreai Phjongcshangban, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újévi köszöntőjében kijelentette: kész párbeszédet kezdeni Szöullal, és mérlegelni fogja, hogy országa részt vegyen-e az olimpián.
 

Forrás: MTI/AFP
0 HOZZÁSZÓLÁS