Folytatódik a roma gyerekeket tanító pedagógusok felkészítése

hirek.sk 2017. november 05., 14:13
POZSONY. Az Állami Pedagógiai Intézet folytatja a roma közösségekből származó gyerekeket oktató tanítók, nevelők, asszisztensek és munkatársak innovatív oktatásra való felkészítését.

A napokban Túrócszentmártonban tartott kurzusokon 19 pedagógus vett részt.

A képzés az idegen nyelvek, szaktantárgyak és a roma nyelv, mint a nevelési-oktatási folyamatban alkalmazott segédnyelv integrált oktatására irányult. A kurzus résztvevői egyúttal a tanulók motiválására irányuló legújabb tapasztalatokkal is megismerkedhettek, vagyis, hogy hogyan lehet növelni a tanulók tanulás iránti érdeklődését, képességeiket és készségeiket annak érdekében, hogy az iskolában jobban teljesítsenek.

Az oktatási program tartalma a roma közösségekhez tartozó diákok gyakorlati oktatásához és neveléséhez szükséges új ismeretek és pedagógusi kompetenciák megszerzésére irányul.

A 110 órás kurzus programja négy tematikus egységre oszlik. Az első az interkulturális oktatás alapismereteivel foglalkozik, a második részben a romák történelmével, néprajzával és a roma folklórral ismerkedhetnek meg, a harmadik tematikus egység arra irányul, hogyan lehet motiválni a tanulókat a roma nyelven való kommunikációra, míg a negyedik témakör az oktatás innovatív módszereire irányul.

Az innovatív képzési program az Európai Tanács szakértőinek részvételével lett kidolgozva.

A roma nyelv az oktatásban nem jelenthet akadályt – vélekedik a minisztérium, ellenkezőleg, eszköz kell, hogy legyen ahhoz, hogy a tanulók például a szlovák nyelv és a többi tantárgy terén is jobb eredményt érjenek el.

Forrás: sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS