Figyelmeztető sztrájkot tartanak a német vasutasok

hirek.sk 2018. december 10., 10:39

Hétfőn figyelmeztető sztrájkot tart a német vasúti és közlekedési szakszervezet, az Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft - EVG.

Járatinformációra várnak utasok százai a kölni főpályaudvaron 2018. december 10-én Fotó: Sascha Steinbach/EPA
A szakszervezet és a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság bértárgyalása szombaton szakadt meg, mivel a 200 ezer munkavállalót képviselő érdekképviselet négy forduló után kilátástalannak ítélte meg az egyeztetést.

Az akciók első hulláma hétfőn 5.30-kor kezdődött, és főleg a legnagyobb lakosságú tartományt, a csaknem 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliát érinti. A tartományi székhelyen, Kölnben komoly fennakadások voltak a vonatközlekedésben.

Kölnben ezrek rekedtek a főpályaudvaron, annak ellenére, hogy az EVG a múlt hétvégén előre bejelentette a mai figyelmeztető sztrájkját, amelyben több mint 150 ezer dolgozójuk vesz részt Németország-szerte.

Rengeteg vonatjárat el sem indult, vagy csak jelentős, egy - két órás késéssel indult el. 

Az EVG 3,5 százalékos béremelést követel a dolgozóknak, de a DB 2,5 százalékos emelést ajánlott, és 24 hónap helyett 29 hónapra kívánja megkötni a megállapodást, amit a szakszervezet szintén elutasít.

Az EVG korábban jelezte, hogy a hétfői figyelmeztető sztrájkokat akkor is megtartják, ha a DB időközben új ajánlattal áll elő, de utána hajlandóak folytatni a tárgyalást, és még az idén meg akarják kötni a megállapodást. Kiszivárgott információk szerint hétfőn kora délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a DB és az EVG vezetői.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS