HIRDETÉS

Felmérés: A lakosok havonta 106 eurót képesek félretenni

hirek.sk 2017. november 05., 16:49
Szlovákia lakosai 106 eurót képesek havonta félretenni – derül ki a Szlovák Takarékpénztár felkérésére az IMAS International társaság által júliusban készített felméréséből. A telefonbeszélgetések formájában készített közvélemény-kutatásba 500 15 év fölötti személyt vontak be.

Az elmúlt évi felmérés eredménye 9 euróval kevesebb volt. Jelenleg az ország minden hatodik lakosa 200 eurót képes félretenni.

A kedvező gazdasági növekedés hatására a munkapiac dinamikus fejlődésnek indult – vélekedik Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár (SLSP) elemzője. „Továbbra is erőteljesen növekszik a foglalkoztatottság, csökken a munkanélküliség aránya, a nominális és reálbérek egyaránt nőnek. Összességében ezek a kedvező feltételek hozzájárulnak a háztartások rendelkezésére álló jövedelem növekedéséhez, melynek egy részét szükségleteik kielégítésére fordítják, egy részét pedig félretehetik” – magyarázta Muchová.

A lakosság több mint egyötöde többet takarékoskodik, vagy fektet be, mint két vagy három évvel ezelőtt. Huszonhét százalékuk helyzete viszont jóval rosszabb. Az okot sok esetben az egyre magasabb megélhetési költségek jelentik, illetőleg a háztartás alacsonyabb jövedelme, nyugdíjba vonulás vagy a család magasabb költségei, – például gyermek születése esetén - miközben a jövedelem változatlan.

Miért tesznek félre a lakosok? A leggyakoribb motiváció szükség esetére egy bizonyos pénzügyi tartalék biztosítása - válaszolt a kérdés az interjúalanyok 94 százaléka. A megkérdezettek 70 százaléka szerint más okok is vannak, mint például nagyobb vásárlás, vagy a lakás felújítása. A lakosság kétharmada egyúttal azért spórol, hogy később – konkrétabb cél nélkül - képes legyen bármit megvásárolni. Öregségére, illetőleg korkedvezményes nyugdíjaztatás esetére a lakosságnak csaknem háromötöde spórol. Kirándulás céljaira a lakosság 29 százaléka tesz félre.

0 HOZZÁSZÓLÁS