HIRDETÉS

Felmelegedés váltja a fagyokat

hirek.sk 2018. január 26., 12:23
POZSONY. Folytatódik a szokatlan januári időjárás. Egy Nyugat-Európa felett kialakult ciklon hatására déli irányból meleg légtömegek áramlanak térségünkbe.

Mindez azt jelenti, hogy inverz jelleget ölt időjárásunk. A síkvidékeken a pénteki nap folyamán javarészt borult égboltra, néhol ködös időre számíthatunk, a felhőzet csak elvétve csökkenhet. Elszórtan ónos ködszitálás is lehetséges. A nappali hőmérséklet 0 és 5 fok közé emelkedhet, ám délnyugaton 7 fokot is mérhetnek. A hegyekben naposabb időjárás valószínű. A hőmérséklet 1500 méteres tengerszint feletti magasságban fagypont körül alakul. A délkeleti légmozgás sebessége előreláthatólag nem haladja meg a 25 km/h-t.

„Szombaton az alacsonyabban fekvő területeken változatlanul zömében borongós, ködös időre számíthatunk. A nap csak elvétve bukkan majd elő a felhők mögül, illetve elszórtan ködszitálás is lehetséges. Havazás csak a hegyekben várható” – mondta el Miriam Jarošová meteorológus. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint éjszaka -5 és +2 fok közé hűlhet le a levegő, míg napközben 3-8 fok valószínű.

Vasárnap felhős, borongós lesz az idő. A felhőzet csak elvétve szakadozik majd fel. Hajnalban elvétve, napközben helyenként némi csapadék is várható. Mintegy 800-900 méteres tengerszint feletti magasságtól kezdődően havas eső, hó is lehetséges. Éjszaka -3 és +2 fok közé hűlhet le a levegő, de csökkenő felhőzet mellett elvétve ennél hidegebb is lehet. Nappal előreláthatólag 3-8 fok közé kúszik majd fel a hőmérő higanyszála, miközben délnyugaton néhol ennél melegebb is lehet. A délnyugati szél ereje vélhetően nem haladja meg az 5-25 km/h-s sebességet. 

A jövő hét elején déli, délnyugati irányból jelentős melegfront éri el térségünket, aminek következtében szinte tavaszias idő köszönt be. Bár hétfőn kezdetben felhős, borongós időre számíthatunk, s mindenekelőtt északon enyhe eső vagy ködszitálás is előfordulhat, az SHMÚ előrejelzése szerint éjszaka 0-6, napközben pedig akár 4-11 fok is lehetséges.

0 HOZZÁSZÓLÁS