Fegyveres lázadók több mint két tucat embert öltek meg Burundiban

Hírek.sk 2018. május 13., 11:45

Burundiban május 17-én népszavazást tartanak arról, hogy meghosszabbítható legyen-e az államfő megbízatása. Pierre Nkurunziza elnök már harmadik alkalommal tölti be egymás után ezt a tisztséget. A referendumban a burundiak arról döntenének, hogy 2020 után további 14 évig ő legyen a köztársasági elnök.

Burundiban, 2018 májusában Fotó: Reuters

Ismeretlen fegyveresek szombaton a kelet-afrikai állam fővárosától, Bujumburától északnyugatra fekvő területeken megtámadtak több települést és legalább 26 embert agyonlőttek és hét személyt megsebesítettek. Alain Guillame Bunyoni belügyminiszter szerint Cibitoke tartományban egy terrorista csoport hajtotta végre a véres akciót.

Az egyik túlélő arról számolt be, hogy a fegyveresek házról házra jártak, és mindenkire rálőttek, akit ott találtak, majd felgyújtották az épületeket.

Egyelőre nem tudni, hogy ennek a támadásnak lehet-e köze a jövő héten tartandó és vitatott népszavazáshoz.

A politikai hátterű erőszakos cselekmények 2015 áprilisibán kezdődtek Burundiban, amikor Nkurunziza második megbízatási idejének végeztével bejelentette, hogy újra indul az elnökválasztáson, noha az ország alkotmánya szerint erre csak két alkalommal van lehetőség. Az elnökhöz hű erők és ellenfelei közötti összecsapásokban eddig legalább 1200 ember meghalt, 400 ezren pedig elmenekültek Burundiból.

0 HOZZÁSZÓLÁS