HIRDETÉS

Ezrek tüntettek Csehországban a kommunisták megerősödése ellen

hirek.sk 2018. március 06., 08:56
PRÁGA. Ezrek tüntettek Csehország-szerte hétfőn Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSÈM) megerősödése ellen.

Prágában, Pilsenben, Brünnben, és további kilenc városban zajlottak tiltakozó akciók. Csak Brünnben mintegy 2000 ember vonult az utcákra. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy Zdenek Ondráèeket választották meg pénteken a cseh parlamenti alsóház fegyveres testületeket ellenőrző bizottságának elnökévé, és személyében az 1989-es rendszerváltás után először került kommunista politikus nemzetbiztonsági szempontból fontosnak tartott parlamenti bizottság élére.   

A ÈTK cseh hírügynökség szerint Ondráèeknek 1989-ben a korabeli szocialista államban a rohamrendőrség tagjaként köze volt a kommunista vezetés elleni prágai tüntetések brutális leveréséhez.   

Vojtech Otevrel, a hétfői tüntetések egyik szervezője szerint a kommunista politikus megválasztása a parlamenti tisztségre "túllépett minden határon". Mint mondta, ebben a szélsőséges nézeteket bagatellizáló társadalmi trend jeleit véli felfedezni. Az egykori politikai foglyok konföderációja botrányosként értékelte Ondráèek kinevezését, amely veszélyt jelent a társadalmi szabadságra.   

Prága belvárosában emberek hosszú sora kígyózott, hogy aláírhassanak egy Ondráèek elleni petíciót.   

A kommunista képviselő eddig elutasította, hogy bocsánatot kérjen még fiatal rohamrendőrként elkövetett feltételezett túlkapásaiért. "Foglalkozásom körében hozott egyik döntésemet sem bántam meg" - hangsúlyozta a 48 éves Ondráèek a ÈT cseh televízió műsorában.   

Vojtech Filip, a KSÈM elnöke pedig kijelentette, nem demokrata az, aki megkérdőjelezi Ondráèek jogát a tisztségre.   

Ondráèek a rendszerváltás után az új rendszerben biztonsági ellenőrzéseken esett át, az új szabályoknak megfelelően kilépett Csehszlovákia Kommunista Pártjából (CSKP), és a korrupcióellenes rendőrségnél folytatta karrierjét. Miután elhagyta a rendőrséget, belépett a KSÈM-be, és 2013-ban a párt színeiben parlamenti képviselői mandátumot szerzett.   

Szakmai felkészültségét az ellenzék sem vitatja, politikai szempontból azonban elfogadhatatlannak tartja egy kommunista politikus megválasztását a fegyveres testületeket ellenőrző parlamenti bizottság élére.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS