Európai menekültáradattal riogat Donald Trump

hirek.sk 2016. január 05., 17:53
WASHINGTON. Megtévesztő felvétellel vezette félre az amerikai közvéleményt Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns új kampányfilmjében, amely hétfőn debütált a legfőbb televíziós csatornákon. Az egyperces videóban minden szerepel, amire egy igaz Trump-szavazó vágyhat.

A muzulmán vallásúak kizárása mellett az ISIS lefejezése és a mexikói nagy fal felépítése került reflektorfénybe - az utóbbit az elnökjelölt-aspiráns természetesen még mindig a mexikóiak pénzéből tervezi. Ám az egyik bejátszásban kontinenst tévesztett.

A videón szereplő képsorokon jól látható, ahogy határsértők egy csoportja - mint egy megbolygatott hangyaboly - rászabadul egy falra. A felvételt narráló pedig mély hangon közli: "Falat építünk a déli határunkhoz, és ezt Mexikó fogja kifizetni". Rövid kutatás után azonban kiderült, hogy a felvételek Marokkóban készültek 2014 májusán, és az éppen Melillába (spanyol enklávé, egyenes út az EU-ba) szökni próbáló migránsokat mutatják, nagyjából nyolcezer kilométerre a mexikói határtól.

Az elnökjelölt-aspiráns kampánya hivatalos közleményben írta meg, hogy szándékosan használták ezt a felvételt, mivel a nyitott határok súlyos következményeit mutatja be. És az Európát elözönlő menekültáradat előrevetíti az Egyesült Államokra leselkedő veszélyeket, persze csak abban az esetben, ha Trump nem építi fel azonnal az illegális bevándorlókat megfékező falat. Szerintük az elfogult mainstream média ezt még nem képes felfogni, de azok az amerikaiak, akik szeretnék megvédeni az állásunkat és a családjaikat, értik és tudják, mit veszíthetnek.

A hivatalos kampányszöveg után az NBC tévétérsaság Trump kampánymenedzserétől is hasonló választ kapott: "Még jó, hogy ez nem a mexikói határ! De hazánkban ugyanez fog történni. Pontosan ezért használtuk fel ezt a videót."

A héten több hasonló támadásra is lehet majd számítani, mivel Donald Trump pénztárcája hirtelen kinyílt: legalább egymillió dollárt költött kampányfilm-vetítésekre a hét végéig, a Politico legfrissebb jelentései szerint ez az összeg még a kétmilliót is elérheti.

Vetélytársai is vagyonokat költenek a promóciókra, hiszen elkezdődött a visszaszámlálás február 1-jéig, a jelöltállító gyűlésekig a "republikánusok Mekkájában", Iowában.

Trump a legutóbbi felmérések szerint 17 ponttal vezet Ted Cruz előtt az NBC kedden közzétett felmérése szerint, és a republikánusok 35 százaléka még mindig őt szeretnék elnökjelöltüknek választani.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS