Európa sikere a migráció kihívásának megoldásán múlik

hirek.sk | MTI 2018. november 28., 19:19

Azon múlik Európa sikere, hogy az európai intézmények és a tagállamok miként tudják a megoldani egyebek mellett a migráció okozta kihívásokat - jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről folyatott vitájában szerdán.

Fotó: Archívum

A dán miniszterelnök aláhúzta, a migráció olyan kihívás, amely várhatóan nem szűnik meg a közeljövőben. Noha az unió intézkedései révén 95 százalékkal csökkent az érkezők száma, még többet kell tenni a megoldás érdekében.

Az embercsempészek üzleti modelljének véget kell vetni, olyan európai szakpolitikákat kell elfogadni, amelyek nem ösztönzik az embereket, hogy Európa elérése érdekében hosszú és életveszélyes útra kelljenek - szögezte le.

"Meggyőződésem, hogy a menedékkérők elosztása Európában nem a megfelelő megoldás a migráció problémájára, de nagyfokú szolidaritásra van szükség" - mondta.

Mindenképpen új menekültügyi politikára van szükség, ugyanis vannak országok, amelyek nem kívánnak menekülteket befogadni, de más módon hozzá kívánnak járulni a migrációs kihívások megoldásához - tette hozzá.

Véleménye szerint a megoldás érdekében Európának újra kellene építenie partnerségét az afrikai országokkal. Lars Lokke Rasmussen kijelentette, tisztelni kell a brit népszavazás eredményét, de tanulni kell Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséből (Brexit), és annak okaiból.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke beszédében aggodalmának adott hangot az Azovi-tengeren zajló orosz műveletek miatt. Kijelentette, fontos megőrizni Ukrajna területi egységét, Oroszországnak pedig teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit és azonnal szabadon kell engednie a letartóztatott ukránokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS