Etiópiai kormány: sokan megsebesültek az addisz-abebai robbantásban, többen válságos állapotban vannak

hirek.sk | MTI 2018. június 23., 14:03

A szombat délelőtti addisz-abebai robbantásban 83 ember megsérült, de senki sem halt meg - tudatta Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke.

Fitszum Arega, az etióp miniszterelnök kabinetfőnöke

A politikus a rendőrség és a kórházak adataira hivatkozva azt írta a Twitteren, hogy hat sérült állapota válságos.

A robbanás az etióp fővárosban pillanatokkal az után következett be, hogy Abij Ahmed miniszterelnök befejezte beszédét támogatóinak nagygyűlésén, amelyre olyan sokan érkeztek, hogy arra évek óta nem volt példa a kelet-afrikai országban. A kormányfőt testőrei azonnal kimenekítették. Egy szervező arról beszélt, hogy egyértelműen a miniszterelnök volt a célpont, egy ismeretlen támadó gránátot akart hajítani a színpadra, de a tömeg megakadályozta ezt. Egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek arról számolt be, hogy rendőrök teperték le a támadót pillanatokkal a robbanás előtt. Az AP hírügynökségnek egy másik szemtanú úgy nyilatkozott, hogy a támadó is rendőregyenruhát viselt.

"Azok akartak gránáttal támadni, akiknek a szíve tele van gyűlölettel. Az áldozatok egytől egyig a szeretet és a béke vértanúi. A miniszterelnök részvétét fejezi ki. Az elkövetőket bíróság elé fogjuk állítani" - írta a Twitteren a kabinetfőnök.

Robbanás történt az új etióp miniszterelnök nagygyűlésén, halottak
Robbanás történt szombat délelőtt Abij Ahmed, az áprilisban hivatalba lépett etióp miniszterelnök nagygyűlésén Addisz-Abebában.

"A szeretet mindig győz. Aki másokat gyilkol meg, az vereséget szenved. Akik megpróbáltak megosztani bennünket, azoknak azt üzenem: nem sikerült" - mondta a merényletkísérlet után a televízióban a miniszterelnök.

Áprilisi hivatalba lépése óta Abij Ahmed bejelentette, hogy szabadon engednek több tízezer embert, akiket politikai okokból börtönöztek be, megnyitotta az ország állami szektorát a külföldi befektetések előtt, valamint bejelentette, hogy feltétel nélkül végrehajtja azt a békemegállapodást, amely a sokak által Etiópia ősellenségének tekintett Eritreával vívott kétéves háborút zárta le 2000-ben. Eritrea hosszú függetlenségi háború után 1993-ban szakadt el teljesen Etiópiától.

Abij Ahmed ez utóbbi bejelentését sokan megütközéssel fogadták - főleg a két ország határvidékén -, és a kormánykoalícióban részt vevő Tigraji Népi Felszabadítási Front nevű párt is sérelmezte, hogy a miniszterelnök anélkül jelentette be a béke elfogadását, hogy a koalíciós pártok erről egyeztettek volna.
Abij Ahmed a mintegy százmillió lakosú Etiópia első olyan miniszterelnöke, aki az ország legnagyobb etnikai közösségét kitevő oromók közé tartozik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS