Esterházy-vetélkedőt tartottak Alsóbodokon

hirek.sk 2015. december 07., 14:52
ALSÓBODOK. Esterházy János élete és munkássága volt a témája annak a vetélkedőnek, amelyet az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskolában rendeztek meg az alapiskolák végzős tanulói részére. A műveltségi vetélkedőn 6 csapat versengett, végül a gímesi alapiskola tanulói bizonyultak a legügyesebbnek.

A zoboraljai születésű mártír-politikusról vajmi keveset tudnak a diákok, hiszen hazánkban háborús bűnösként tartják nyilván, így nem kerülhetett be a történelemkönyvekbe. 

„Ez nemcsak arról szólt, hogy ismereteket szerezzenek, évszámokat, történelmi adatokat tanuljanak be, hanem játékos formában nézzenek videót, képeket, szűrjék le a tapasztalataikat, ismerjék meg Zoboralja nevezetességeivel” – magyarázta Hajtman Béla, a Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola igazgatója.

A vetélkedő igényesen összeállított feladatait  ügyesen oldották meg a versenyzők. A feladatlapon Esterházy János életének egyes állomásai mellett helyet kapott szülőföldje, Zoboralja is. 

„Fel kellett készülniük rendesen, viszont ehhez nagyon jó anyagot kaptak. Megkapták a szükséges szakirodalom jegyzéket és internetes hozzáférést, mert a mai gyerekek ehhez szívesebben nyúlnak. Ez még kevés az üdvösséghez, de úgy tűnik, hogy felhasználták, utánajártak, megtanulták” – jegyezte meg dr. Szakály Attila soproni tanár, játékvezető.

A műveltségi vetélkedőn 6 csapat versengett: Cserhát (Pogrányi Magyar Tannyelvű Alapiskola), Esterházyak (Kováts József MTNYA, Bátorkeszi), Zuluk (Katona Mihály MTNYA), Corvinsuli (gútai Corvin Mátyás Alapiskola), Tudorok (Lakszakállasi Alapiskola) és a SemperFidelis (a Gímesi Alapiskola). A zsűrit Hesztera Aladár restaurátor (Szombathely, a Zobor-hegyi turul rekonstrukciójának elkészítője), Dr. Balla István, az SZMPSZ Nyitrai Területi Választmányának elnöke, a Pedagógus Intézet igazgatója, valamint Tóth Klára, a Nyitra és Vidéke Célalap ügyvezetője alkotta, a zsűri elnöke dr. Molnár Imre történész, Esterházy kutató volt.

A vetélkedőn végül a gímesi alapiskola tanulói bizonyultak a legügyesebbnek. A zoboraljai csapat lelkesen készült a megmérettetésre. „Egy prezentációt készítettünk, melyben a népviseleteket mutattuk be, a gímesit, zséreit, kolonit és a környező települések népviseletét. Ezalatt citerán játszottunk egy csapattársammal és énekkel díszítettük előadásunkat” – mondta Csámpai Boglárka.

A zsűri elnöke, Molnár Imre történész, Esterházy-kutató elismerően szólt a gyerekek felkészültségéről, s bíztatta őket, hogy Esterházy János példájára legyenek hűek magyarságukhoz. „Meglepett, hogy milyen részletekbe menően ismerték Esterházy János életét. Úgy gondolom, hogyha csak belekóstoltak ennek az életműnek a szépségeibe és rejtelmeibe, akkor ez egy életre szóló élmény és úti csomag lesz számukra” – hangsúlyozta Molnár Imre.

A résztvevő diákoknak az iskola igazgatója értékes könyvcsomagokat nyújtotta át, s örömét fejezte ki, hogy e vetélkedő is öregbíti az intézmény hírnevét. Zoboralja egyetlen magyar középiskolájában december 10-én csütörtökön délelőtt nyílt napot tartanak, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS