Esik a világ vezető reklámügynökségének árfolyama a vállalatvezető lemondása miatt

hirek.sk | MTI 2018. április 16., 10:45

A WPP, a világ vezető reklámügynökségének árfolyama 4 százalékos mínusszal kezdett hétfőn a londoni értéktőzsdén azután, hogy a cég alapítója és vezetője váratlanul lemondott a hétvégén. A veszteség egy órával később 1 százalékra mérséklődött.

Martin Sorrell azonnali hatállyal távozott, személyes okokra hivatkozva. Részletek nem tudni. Ugyanakkor belső források szerint az alaptó távozását az váltotta ki, hogy a vállalat vezetésének lezárult vizsgálata szerint Martin Sorrell nem megfelelően kezelte a cég forrásait.

A WPP árfolyama idén eddig mintegy 30 százalékkal esett. A 112 országban működő, mintegy 200 ezer embert foglalkoztató cég komoly kihívásokkal néz szembe a Google és a Facebook részéről, miközben a tavalyi üzleti eredménye a legrosszabb volt 2008 óta.

Elemzők szerint valószínűleg a cég vezetői közül jelölik ki az utódot, aki azonban már nem lesz képes egyben tartani a birodalmat, Sorrell távozásával minden bizonnyal szétesik az 1985-ben alapított vállalat.
Az új vezérigazgató kinevezéséig a WPP elnöke, Roberto Quarta irányítja a céget.

A WPP csoporthoz olyan nagynevű cégek tartoznak, mint a Hill & Knowlton, a JWT, az Ogilvy & Mather és a Young & Rubicam.

A londoni tőzsdén jegyzett 100 vezető cég irányítói közül Martin Sorrell 2015-ben és 2016-ban is a legjobban fizetett vállalatvezető volt. 2015-ben a jövedelme 70,4 millió font  2016-ban pedig 48,1 millió font volt.

0 HOZZÁSZÓLÁS