Események, eredmények, kudarcok és várakozások

hirek.sk 2015. december 26., 09:38
Az idei esztendő a belpolitikai színtéren a három választást is hozó 2014-hez képest némileg nyugodtabb volt, ugyanakkor elkezdődött a felkészülés és a kampány a jövő évi parlamenti választásokra. Karácsonykor mindez kicsit lecsendesedik, a családdal töltött meghitt pillanatok mellett azonban marad idő a számvetésre, az értékelésre. Berényi Józsefet, Bugár Bélát, Bárdos Gyulát, Csáky Pált, Solymos Lászlót, Orosz Örsöt, Somogyi Szilárdot és Cziprusz Zoltánt kérdeztük a 2015-ös év eredményeiről és kudarcairól, illetve arról, mit várnak 2016-tól.

BERÉNYI JÓZSEF - a Magyar Közösség Pártja elnöke

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

Elsősorban azt, hogy az előző időkben kapott mandátumokkal az idén is helytálltunk. A megyéken, a településeken a lehetőségekből igyekeztünk a legtöbbet kihozni, hogy segítsük közösségünk fejlődését. Az Európai Parlamentben is sorra megjelenítjük a magyarság ügyeit. Szintén régebbi keletű, hiszen 2014. december 1-jén hoztuk nyilvánosságra A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkóztatásának intézményi feltételei című dokumentumunkat, de valójában idén ismerte meg a nagyközönség. A magyarlakta régiókban sok helyen tartottunk beszélgetőesteket, amelyeken bemutattuk megmaradásunk feltételeinek koncepcióját. Az emberek nagy érdeklődést tanúsítottak iránta, elmondták véleményüket, hozzászólásaikat. Sőt a szlovák média sem volt ellenséges, ahogy más témák kapcsán a múltban.

További, kiemelésre méltó esemény az MKP petíciójának a meghirdetése, amely a helyi népszavazások eredményének kötelező érvényességét célozza meg, beleértve a bevándorlási kvótákat, a települések környezetvédelmét és névváltoztatását. Az aláírások száma már meghaladja az 50 ezret. Ez kimagasló eredmény, és azt mutatja, az emberek számára egyáltalán nem közömbös, mi történik környezetükben.

Mindenképpen széles összefogásként könyvelhetjük el választási listánkat is. Igaz, a Most-Híd elutasította a választási együttműködésre tett kísérleteinket, de jelöltlistánk minden tekintetben megállja a helyét, hiszen sok független polgári aktivista jelölt is van rajta, sőt művészek, sportoló és más közismert emberek is.

Mi volt az idei év kudarca?

A magyarság szempontjából több kudarc is volt: sem a vasúti kétnyelvűségről, sem a kisebbségi kulturális alapról szóló javaslatot nem fogadta el a parlament. Komoly veszélybe kerül 110 kisiskolánk léte. Tovább nő a munkanélküliség, és sajnos leginkább a déli régiókban. A várva várt R7-es gyorsforgalmi út építése sem kezdődött el. A migránskérdés is megbélyegezte a közhangulatot, s továbbra is fennáll, hogy az Európai Unió nem tudja kielégítően kezelni ezt a problémát.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

A fentebb vázolt helyzeten kell mindenképpen változtatnunk. Minden a parlamenti választás eredményein múlik. A kérdés, hogy továbbra is a Smer irányítja-e az országot, vagy a jobboldali pártokból álåó kormánykoalíció. Teljesen egyértelmű, hogy az MKP-ra szükség van a Smer-es kormány leváltásához. Nekünk ez az elsődleges célunk. Hiszen tudvalevő, hogy a jelenlegi kormány az oligarchák bábuja. A nagyvállalkozók egészségtelen befolyása kihat az ország kedvezőtlen állapotára. Ezt meg kell szüntetnünk. Mindemellett a Fico-kormány folyamatosan elfeledkezik a szlovákiai magyarokról. Csak néhány hónappal a választás előtt kapott észbe, hogy Szlovákiában déli régiók is vannak. Most kezdett ide is adományokat juttatni, egyértelműen szavazatszerzési szándékkal. A jövőben lépni kell a bevándorláspolitika terén is. Európa határait meg kell erősíteni, átfogó határvédelmi intézkedésekkel kell kezelni a helyzetet.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Karácsony alkalmával rengeteg kívánság elhangzik. Én kölcsönös tiszteletet, szociális biztonságot és színvonalas magyar iskolákat kívánok közösségünknek.

BUGÁR BÉLA - a Most-Híd vegyespárt elnöke

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

Egyértelműen azt, hogy hosszú 25 év után a Híd elkészítette a kisebbségi kultúrák finanszírozárásról szóló törvényt, és ezt minden politikai erő hasznosnak és hatékonyak tart.

Mi volt az idei év kudarca?

Az, hogy a parlamenti ellenzéki jobboldali pártokat nem sikerült meggyőzni arról, hogy a Smeres egypártkormányt csakis összefogással lehet legyőzni.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

A Híd minden jel szerint bejut a parlamentbe. Bízom abban, hogy kormánypártként fogjuk tudni képviselni közösségünk és Dél-Szlovákia érdekeit is.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Egy élhetőbb Dél-Szlovákiát és egy erős, hatékony, elfogadott politikai képviseletet.

BÁRDOS GYULA -  a Csemadok országos elnöke, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagja

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

A lassan mögöttünk lévő esztendő nem hozott  a felvidéki magyarok számára olyan eredményeket, amelyek számottevő módon, kedvezően befolyásolták volna mindennapi életünket. Ha valamit kiemelnék az idei történések közül, akkor az első helyre a Vojtek Katalin, illetve Fibi Sándor által kezdeményezett aláírásgyüjtést, majd pedig az iskoláink megvédésére szervezett komáromi tiltakozó összejövetelt helyezném, ezt követné a két nyári ifjúsági tábor, valamint a Csemadoknak odaítélt elismerés, a Duna-díj. Ne feledkezzünk meg azonban arról sem,  hogy hosszú évtizedek után végre kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra a magyar válogatott...

Mi volt az idei év kudarca?

Számomra az, hogy  a Bugár Béla által vezetett Híd párt azonnal, gondolkodás nélkül elutasította a Csemadok, majd pedig a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának felkérését, hogy  folytassanak tárgyalásokat a Magyar Közösség Pártjával a közös parlamenti lista összeállításának lehetőségéről. Kudarcnak tartom azt is, hogy ezt a kategorikus elutasítást – néhány egyéni véleményt leszámítva – szinte szó nélkül tudomásul vette a felvidéki magyar társadalom, pedig a szlovákiai magyarok túlnyomó többsége igényelné az összefogást. Mintha nem akarnánk észrevenni, hogy  a hatékonyabb érdekérvényesítés – a népszámlálási mutatók tükrében – csak  közös fellépéssel, összefogással és nem széthúzással valósítható meg.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

A legnagyobb elvárásom, hogy mindazok, akik nem az egyéni, párt- vagy csoportérdeket, hanem a felvidéki magyar közösség valós érdekeit szem előtt tartó célok megvalósítását, az önkormányzatiság megerősítését szeretnék elérni, sikeresek legyenek a márciusi parlamenti megmérettetésen. Az előttünk álló két hónapban valamennyi jelöltnek, aki vállalta az MKP 21-es számú listáján az indulást, van mit csinálnia, hogy a mozgósítás sikeres legyen, s a megmérettetésen ne találtassunk könnyűnek. Tudatosíani kell, hogy a márciusi parlamlenti  választás eredménye nagymértékben befolyásolja majd közösségünk életét és jövőjét. 

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Azt tenném a képzeletbeli karácsonyfa alá, ami sajnos, továbbra is hiánycikk: a széthúzás helyett a jó ügyben való összefogást, az egymásramutogatás helyett az összmunkát, az együttgondolkodást. Mindezek hiányában a reményt, hogy a közös akarat végül diadalmaskodik, s nem kell majd szégyenkezve magyarázkodnunk az utánunk jövőknek, hogy miért nem tudtunk vagy akartunk közösségünk szülőföldön való megmaradása érdekében egymással szót érteni.

CSÁKY PÁL - a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

Az Európai Parlament Petíciós Bizottságában áprilisban meghallgatást tartottunk, többek között a petíciós jog gyakorlása és a kisebbségi kérdés kezelése közötti összefüggésekről is. Az ülésen kissé összekülönböztem Timmermans úrral, az Európai Bizottság alelnökével, aki a kötelező mantrát fújta, nevezetesen, hogy küzdeni kell az antiszemitizmus és a muzulmánellenesség ellen, valamint védeni kell a szexuális kisebbségek jogait is. A bizottság alelnökeként felhívtam a figyelmet arra, hogy nem szabad megfeledkeznünk az őshonos kisebbségekről sem. Az alelnök úr erre azt mondta, írjam le egy program erejéig, mire gondolok. Ezt megtettem az asszisztenseim segítségével, s így elkészült a Sokszínű Európa nevű program, amely 2016-ra 1 millió eurós támogatást kapott, s ma a jóváhagyott költségvetés hivatalos része. Újabb 1 millió várható 2017-re is, ugyanerre a programra.

Mi volt az idei év kudarca?

Egyértelműen a migrációs kérdés félrekezelése az Európai Unió és számos fontos európai kormány részéről. Sajnos, ennek a hatásai messze túlmutatnak 2015-ön, de 2016-on is. Belpolitikailag az, hogy van egy vegyespárt Szlovákiában, amely egyedüli pártként fújja a balliberális szöveget, s akar még a kötelező kvótán felüli számban is betelepíteni muzulmán migránsokat Szlovákiába. S erre a programra akar szavazni a szlovákiai magyarok fele úgy, hogy a betelepülők nagy részét magyarlakta vidékre irányítja a kormány. Számomra érthetetlen, hogy szlovákiai magyarok olyan programra szavaznak majd, amely szerint Dél-Szlovákiába a kvótán felül is telepítsenek be muzulmán migránsokat (vigyázat: csak a Smer beszél keresztény betelepülőkről, a Most-Híd muzulmán menekültekről beszél!).  

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

Remélem, hogy megerősödik a nemzeti  politizálás és az MKP bekerül a szlovák parlamentbe.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Egyértelműen nemzeti öntudatunk megerősítését. Szégyenletes, mennyire lecsúszott a felvidéki magyarok közel fele ezen a téren. Márpedig nemzeti önazonosságunk tudatos felvállalása nélkül nincs jövője közösségünknek, s ezt a komoly veszélyt naponta kellene tudatosítanunk! 

SOLYMOS LÁSZLÓ - a Most-Híd vegyespárt alelnöke

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

Egyértelműen azt, hogy hosszú 25 év után a Híd elkészítette a kisebbségi kultúrák finanszírozárásról szóló törvényt, és ezt minden politikai erő hasznosnak és hatékonyak tart.

Mi volt az idei év kudarca?

Az a hajszál, amelyen a törvény elfogadása múlott.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

Teljes erővel dolgozunk azon, hogy egy erős képviseletet tudjunk bebiztosítani Dél-Szlovákia lakosainak és a szlovákiai magyarságnak.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Egy élhetőbb Dél-Szlovákiát és egy erős, hatékony, elfogadott politikai képviseletet.

OROSZ ÖRS - az MKP választási listáján induló Fiatal Függetlenek csoportjának vezetője

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

Számomra az idei év legfontosabb eredménye, hogy megszületett kisfiam, Nimród. Közéleti szereplőként pedig mindig a Gombaszögi Nyári Tábor jelenti a kiteljesedést, mely idén minden eddiginél több látogatót vonzott. Rendezvényszervezőként a Bátorkeszi Borfesztivált emelném ki, mely kizárólag a régiónk javait: borokat, mézet és más kézműves termékeket volt hivatott bemutatni és melyen másfél nap alatt több mint 12 000 vendége volt. A magam részéről több kisebb szakmai sikert is elkönyvelhetek. Megtisztelő számomra, hogy nekem ítélték az idei Lőrincz Csaba-díjat. A Levegő című dal pedig, annak ellenére, hogy fillérekből valósult meg, véleményem szerint az idei év egyik legjobb Felvidéki identitáserősítő projektje volt, melynek általunk készített videóklipjét több mint 45 000-en látták a Youtube-on.

Ezen felül az idei év eredménye az is, hogy az MKP minden eddiginél nagyobbat nyitott a fiatalság és az eltérő vélemény felé. Ennek egyik eredménye, hogy a 4F, azaz a Fiatal Függetlenek csoportja az MPK listáján indul a jövő évi parlamenti választásokon.

Mi volt az idei év kudarca?

Leginkább az szomorít el, hogy 2015-ben még mindig olyan banális problémákkal kell szembenéznünk ebben az országban, mint a Deichmann- vagy a Bendegúz-ügy.  

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

Szeretném, ha ezentúl egy ütőképes érdekképviseletünk lenne a parlamentben. Szeretném, ha Dél-Szlovákia eredményeket érne el az a gazdaság, az infrastruktúra-fejlesztés, az oktatás, a regionális termékek értékesítése területén. Ezek a dolgok már nem tűrnek egy év (de semmiképpen sem 4 év) halasztást. Fontos, hogy a fiatal generációk öngondoskodása kialakuljon. Ehhez az is szükséges, hogy a közügyekből egyre nagyobb részt vállaljanak. Társaimmal, a Fiatal Függetlenekkel azért dolgozunk, hogy mindez megvalósuljon.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

A karácsony reklámfényekben úszó arca mögött nehéz megtalálnunk az igazit. Jézussal remény születik a világra. Ez a remény kell, hogy éltessen bennünket, felvidéki magyarokat, hogy szülőföldünkön megmaradva gyarapodhassunk és boldogok lehessünk. Azt kívánom mindenkinek, hogy éljék meg az összetartozás élményét, a békét és az igazi karácsonyi hangulatot. Ha tehetném, akkor ezt ajándékoznám minden felvidéki családnak.

SOMOGYI SZILÁRD - az MKP választási listáján induló Mi Magunk Mozgalom vezetője

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

A Mi Magunk Mozgalom számára a 2015-ös év két legfontosabb eredménye, hogy megfelelő ajánlatot kaptunk a parlamenti választásokon való indulásra az MKP-től, illetve, hogy az általunk feltárt, dunai komp körüli pénzmosást sikerült országos szintre juttatnunk.

Mi volt az idei év kudarca?

Az idei év kudarca az volt, hogy 2015-ben nem fogadtak el egyetlen olyan törvényt sem, amelyik Dél-Szlovákiát visszeemelné a süllyesztőből.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

A jövő felé a leghatározottabb és egyben a legmegnyugtatóbb elvárásokkal tekintünk. Dunaszerdahelytől Nagykaposig, Komáromon, Losoncon és Rozsnyón át, senki, semelyik központi kormány nem akar beruházni, mert jobban bíznak abban, hogy más vidékekről több szavazatot kapnak a fejlesztésért cserébe. Ettől aztán szenved mindenki, az itt élő szlovákok és a magyarok is. Ezért ennek a vidéknek önálló megyét kell kapnia, hogy az itteni pénzről itteni emberek dönthessenek, azaz mi magunk. Számunkra a jövő a Dél-Szlovákia megyét jelenti, amely eléréséhez hosszú út vezet, viszont a választásokon való részvétellel egy fontos előkészítő lépést tettünk efelé!

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Az itt élő magyaroknak, akárcsak a szlovákságnak is, nem képzeletbeli, hanem valóságos karácsonyfái vannak. A Mi Magunk Mozgalom nevében ezek alá szimbolikusan a Pénz és Biztonság programját tesszük le. Ez egy arany tégla, amely az itt élő emberek épülését, biztonságérzetének megerősítését hivatott fedezni.    

CZIPRUSZ ZOLTÁN - a Via Nova Ifjúsági Csoport stratégiai és ügyvezető alelnöke, az MKP képviselőjelöltje

Mi az, amit az elért eredmények között tart számon a 2015-ös évből?

A 2015-ös év mozgalmas, gazdag év volt számomra és a Via Nova számára is. Szervezeti szempontból kiemelném a folyamatos építkezést, rengeteg új alapszervezetünk jött létre és járásunk is erősödött. Nagyon sok rendezvénnyel is sikerült gazdagítani közösségünk kulturális életét. Gyakorlatilag az év folyamán nem volt szabad hétvégéje a Via Novának. (Martfeszt, Augusztusfeszt, Szeptemberfeszt, Katalin-bál, Augusztus 20., rengeteg helyi rendezvény stb.) Emellett az elmúlt év hozott sikereket önkormányzati szinten is, így például 32 bérlakás építse a fiatalok számára, a Gömöri Hírlap újraindítása, avagy mintegy 35 utca új útburkolatot is kapott városunkban.

Mi volt az idei év kudarca?

Talán közösségünk szempontjából a szlovák kormány negatív intézkedései mellett a legnagyobb csalódás, hogy a két magyar érdekeltségű párt nem tudott megegyezni a 2016-os választásokon való közös indulásról. (Az MKP és a Via Nova részéről megvolt rá az akarat.)  Sőt, még egy kamu magyar pártot is létrehoztak, csak hogy tovább morzsolódjanak a magyar szavazatok az összefogás helyett.

Milyen elvárásokkal tekint a jövő évre?

A nehéz indulási pozíció ellenére, legyen újra közösségünknek képviselete a szlovák parlamentben, valamint folytatódjon a pozitív munka önkormányzati szinten, és a Via Nova is tovább gyarapodjon.

Ön mit tenne a felvidéki magyarok képzeletbeli karácsonyfája alá?

Az összefogás és egymás megbecsülésének erejét.

(Összeállításunk következő részében, december 31-én Tőzsér Árpádot, Vojtek Katalint, Zsapka Attilát, Sütő Zsoltot, Bandor Évát, Bartók Csabát és Kassai Gyulát kérdezzük.)

Forrás: Hirek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS