Érsekújvárba látogatott Andrej Kiska államfő

hirek.sk 2017. október 31., 15:16
ÉRSEKÚJVÁR. Elenyésző a munkanélküliség Érsekújvárban, ám eközben a megfelelő munkaerő hiányával küszködik a város – jelentette ki a városvezetéssel tartott találkozója után Andrej Kiska államfő.

Az államfő az önkormányzat vezetőivel, Klein Otokár polgármesterrel és Nagy Dávid alpolgármesterrel nemcsak a város aktuális problémáiról, hanem össztársadalmi, egészségügyi, oktatásügyi kérdésekről, valamint a város legnagyobb gondjáról: az egyre romló közlekedési viszonyokról is tárgyalt. "Csaknem érthetetlen, hogy egy még 40.000 lakossal sem rendelkező városkában a gyermekeiket iskolákba hordó emberek fél óránál is több időt töltsenek a járművekben. Azért is, mert a városon keresztül vezet a fő útvonal, jelenleg nagyon kritikus a helyzet" – mondta el Kiska.

"A polgármester Otokar Klein a munkanélküliség mértékével kapcsolatban megnyugtató információkkal szolgált: az csak alig több 4 százaléknál, ami nagyszerű dolog. Volt olyan időszak, amikor itt 14 százalékos volt a munkanélküliség. Ez egyrészt problémát is jelent, mert nehéz idevonzani a további befektetőket. Az azonban nagyon jó jelzés, hogy az embereknek van munkájuk“ – tette hozzá Kiska elnök.

Kiska a közelgő megyei választásokra is felhívta a figyelmet, miközben kifejtette, hogy az emberek nem nagyon érdeklődnek a szavazás iránt. "Polgáraink a megyei választásokon nem úgy vesznek részt, ahogy azt vélhetően mindnyájan elvárnánk tőlük. Nem tudatosítjuk azt, hogy a választások során a mindennapi életünkről és arról döntenek, hogy milyen középiskoláink, kórházaink, útjaink, kulturális intézményeink... vannak. Ezért tudatosítanunk kellene azt, hogy ha jó régiókban akarunk élni, akkor részt kellene vennünk a megyei választásokon" – magyarázta az államfő.

Kiska a megyei választások fontosságának másik okaként azt említette, hogy Szlovákiában is egyre jobban terjed az extrémizmus, s a szélsőséges erőkből nagyon erős, veszélyes és professzionális politikai erő alakulhat ki.

"Ha azt akarjuk, hogy országunk modern európai ország legyen, akkor e megyei választás is jelezheti, hogy milyen irányba tartunk. Ezért e helyről is valamennyi polgárunkat arra akarom kérni, hogy november 4-én, szombaton menjen el szavazni. Találjanak erre egy kis időt, nézzék át a megyei képviselő- és elnökjelöltek jegyzékét, mert azokon sok minőségi és jó ember található, akiket érdemes megválasztani. Nem szabad odahaza maradnunk, az urnákhoz kell járulnunk, és meg kell mutatnunk azt, hogy milyen országot és régiókat akarunk" – zárta tájékoztatását.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS