Erdoğan négyoldalú csúcstalálkozót kezdeményez a szíriai Idlíbről

hirek.sk | MTI 2018. december 02., 07:44

Négyoldalú - német, francia, orosz és török - csúcstalálkozót kezdeményezett szombaton a szíriai felkelők ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományban kialakult helyzetről Recep Tayyip Erdoğan török államfő.

Putyin, Merkel, Erdoğan, Macron Fotó: SkyNews
A politikus a G20 országcsoport argentínai csúcsértekezlete keretén kívül Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése után azt mondta, hogy megvitatták a szíriai állapotokat és jó lenne egy újabb csúcstalálkozót tartani az ottani helyzetről.

Idén októberben a törökországi Isztambulban ült tárgyalóasztalhoz Erdoğan, Putyin, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

Szeptemberben Oroszország és Törökország megállapodott arról, hogy demilitarizált övezetet hoznak létre Idlíb tartományban, hogy elválasszák a szíriai kormányerőket az ott lévő felkelőktől, illetve, hogy elejét vegyék a szíriai kormányerők nagyobb támadásának. A felkelők ugyanakkor az október 15-re kitűzött határidő után is korábbi állásaikban maradtak és a harcok tovább folytatódtak.

Két héten belül a mostani már a második megbeszélés volt Putyin és Erdoğan között. Az orosz vezető legutóbb, november 19-én azért járt Isztambulban, hogy felavassa a Török Áramlat földgázvezeték utolsó fekete-tengeri szakaszát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS