Macron elnökválasztási kampányának finanszírozása miatt vizsgálatot indított a lyoni ügyészség

hirek.sk | MTI 2018. június 25., 19:58

A vádhatóság az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak helyi szervezetének sikkasztás gyanúja miatti feljelentése nyomán arra keresi a választ, hogy a lyoni városháza, amelynek vezetője Macron megválasztásáig Gérard Collomb jelenlegi belügyminiszter volt, az önkormányzat költségvetéséből finanszírozta-e a Köztársaság lendületben kormánypárt elődjének, a Lendületben mozgalomnak egyes kampányrendezvényeit.

Emmanuel Macron

A jobboldali politikusok ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést azért, mert szerintük a város emberi, anyagi és pénzügyi eszközeit a korábbi szocialista polgármester törvénytelenül bocsájtotta az akkor még elnökjelölt Emmanuel Macron rendelkezésére.

Nincs semmi új ezekben az információkban, amelyeknek egyetlen célja a lejáratás. A Köztársaságiak lyoni képviselőinek a feljelentése felmelegít egy vitát, amelyet a helyi ellenzék próbál szítani hónapok óta. A városnak már alkalma volt több alkalommal is részletesen válaszolni" - jelezte Gérard Collomb környezete.

A feljelentést megelőzően David Kimelfeld jelenlegi lyoni polgármester nem tudott kielégítő magyarázatot adni egy 2016. június 2-i fogadással kapcsolatban, amelyet Gérard Collomb két hónappal azelőtt adott a városházán, hogy Emmanuel Macron létrehozta saját választási mozgalmát Lendületben néven. A jobboldal elsősorban azt kifogásolja, hogy a képviselőik nem kaptak meghívást a rendezvényre, amelyen szerintük pénzgyűjtés folyt Macron majdani kampányához.

Mindenki tudta már, hogy Macron jelölt lesz, ekkor már minket is fogadtak a gazdasági minisztériumban (Macron ekkoriban gazdasági miniszter volt), hogy a jobboldal és a centrum nagy összefogásáról tárgyaljunk. És Collomb azt mondta, hogy segíteni akarja (Macront)" - mondta egy jobboldali forrás a francia hírügynökségnek.

A feljelentés szerint a több mint ezer vendég részvételével megrendezett lyoni fogadás mintegy 19 ezer euróba került a városnak, amiből a hangosítás és a vacsora költségeit fedezték. A feljelentők úgy vélik, hogy ezzel Macron ingyenesen használhatta a középületet választási célokra, s így a lyoni önkormányzat a számlák kifizetésével az egyik elnökjelöltet támogatta, miközben ezt tiltja a választási törvény.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS