HIRDETÉS

Emelik a csehországi ápolónők bérét

2011. február 28., 13:00
POZSONY/PRÁGA. Jövőre emelik az ápolónők fizetését Csehországban, és újraszabályozzák jogköreiket. A megállapodás részleteit, a béremelések nagyságát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra.
POZSONY/PRÁGA. Leos Heger egészségügyi miniszter a megállapodásról a napokban ír alá emlékeztetőt a csehországi ápolónők érdekvédelmi szervezetével. Két évig tartó tárgyalások után sikerült mindenben megállapodnunk" - szögezte le a miniszter. Közölte: a megállapodás részleteiről, illetve a rendelettel rövid időn belül levélben ismerteti meg a kórházakat.
    A kórházi orvosokhoz hasonlóan, akiknek jövőre szintén emelkednek a béreik, az ápolónők béremelése is az egészségügyi reformok beindításához van kötve.
    "Üdvözöljük, hogy tető alá került a megállapodás a bértarifákról és az új jogkörökről" - nyilatkozta újságíróknak Dana Jurásková, a Cseh Ápolónők Szövetségének elnöke. Hozzátette: a jogkörök bővítése elsősorban a hosszú távú és a kórházakon kívüli, otthonokban folyó ápolást érinti.
        Február közepén hasonló emlékeztetőt írt alá a miniszter az orvosok szakszervezetével, akik a "Köszönjük, távozunk!" tiltakozó akció keretében béremelést követeltek. 
    A dokumentumban az egészségügyi tárca kötelezte magát, hogy a jövőben emelkedni fognak a kórházi orvosok fizetései, és az orvosok részt vehetnek az egészségügyi reformok kidolgozásában.
    A miniszter az orvosok összes követelését, illetve az azonnali béremelést nem tudta teljesíteni, de az orvosi szakszervezet végül is belement a Heger által felajánlott kompromisszumba.
    Ez abból áll, hogy azonnal kétmilliárd koronával emelik a kórházi orvosok bérköltségalapját. A miniszter saját hatáskörében olyan utasítást adott ki, hogy áprilistól a fiatal orvosok havi alapbérét 5000, míg az idősebbekét mintegy 8000 koronával emeljék. A miniszter ugyanakkor 12 pontból álló nyilvános ígéretet is tett a reformok beindítására. Egyebek között azt ígéri, hogy a jövő évben az orvosok átlagfizetése havi 60 ezer koronára emelkedne, ami 12-14 ezerrel több a mai orvosi átlagbéreknél.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS