Emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítéltek halálra öt embert Bangladesben

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 13., 13:19

Öt embert ítélt halálra hétfőn egy bangladesi különbíróság az 1971-es függetlenségi háború idején elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnök Fotó: MTI

Az ügyészség a többi között fegyvertelen civilek terhére elkövetett nemi erőszakkal, gyilkossággal, törvénytelen fogvatartással és kínzással vádolta őket, a háborús bűntények ügyében eljáró dakkai törvényszék pedig bűnösnek találta őket. A különbíróság nyomozói megállapították, hogy a vádlottak összejátszottak a pakisztáni megszálló hadsereg oldalán harcoló szervezetekkel.

A vádlottaknak egy hónapjuk van jogorvoslatért folyamodni a legfelsőbb bírósághoz.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válását követően Banglades Pakisztánhoz tartozott Kelet-Bengál, majd Kelet-Pakisztán néven. Az ország 1971-ben vívta ki függetlenségét. Dakka szerint a kilenc hónapig tartó függetlenségi háborúban a pakisztáni erők és a kollaboránsok 3 millió emberrel végeztek, 200 ezer nőt erőszakoltak meg, és 10 millió embert tettek földönfutóvá.

Sejk Haszina Vazed miniszterelnök - a függetlenségi háború hősének, Mudzsibur Rahman sejknek a lánya - 2010-ben, közel négy évtizeddel a háború után hívta életre a dakkai Nemzetközi Büntető Törvényszéket (ICT) azzal a szándékkal, hogy ítélkezzen azok felett, akik együttműködtek Pakisztánnal a függetlenségi háború idején. A különbíróság halálos ítéletei nyomán már kivégezték a két éve betiltott Dzsamáat-e-Iszlámi ellenzéki párt öt vezetőjét, illetve a Bangladesi Nemzeti Párt egyik vezetőjét, Szalauddín Káder Csoudhurit is felakasztották. A BNP és a Dzsamáat is úgy véli, hogy a halálos ítéleteket meghozó bíróság koncepciós pereket folytat. A törvényszék ítélkezési gyakorlatát nemzetközi bírálatok is érték.

0 HOZZÁSZÓLÁS