Embercsempészeket állítottak elő Romániában és Ausztriában

hirek.sk | MTI 2018. április 10., 13:51

Embercsempészettel foglalkozó bűnszervezet 11 tagját fogták el Romániában és Ausztriában - közölte az uniós ügyészségi együttműködési szervezet Eurojust.

Az európai uniós tagállamok illetékes hatóságainak a terrorizmus, valamint a több uniós országot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnözői csoport Afganisztánból, Szíriából, valamint Pakisztán és Irán területéről szervezte meg a bevándorlók illegális bejutását Nyugat-Európába.

A migránsok fejenként 1500 és 7000 euró közötti összeget fizettek a Törökországon, Bulgárián, Szerbián, Horvátországon, Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba, esetenként Olaszországba és Franciaországba jutásért. 

Mint írták, a csoport csak 2017-ben hat nagy - illegális bevándorlókból álló - "szállítmányt", összesen 180 embert juttatott el a célországokba.

Az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) csütörtökön közölt adatai szerint az európai hatóságok látókörében kétszer annyi, legalább 65 ezer embercsempész van jelenleg, mint három évvel ezelőtt, a migrációs válság kirobbanásának idején.

A hágai központú uniós szervezet embercsempészés elleni fellépéssel foglalkozó központja szerint a főként a Földközi-tengeren keresztül szervezett illegális bevándorlásnak 2016-ban az olasz, majd 2017-ben a görög partokon tapasztalt jelentős csökkenése ellenére az embercsempészet továbbra is virágzó iparág, bevétele eurómilliárdokban fejezhető ki.

A legtöbb embercsempész - mintegy 63 százalékuk - európai, többnyire a Balkán országaiból származik, 14 százalékuk a Közel-Keletről, 13 százalékuk Afrikából, 1 százalékuk Ázsiából és 1 százalékuk az Egyesült Államokból származik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS