Előzetes letartóztatásba helyezték a volt maláj miniszterelnököt

hirek.sk | MTI 2018. július 03., 13:19

Hatalommal való visszaélés és sikkasztás vádja miatt kedden előzetes letartóztatásba helyezték Najib Razak volt malajziai miniszterelnököt - számolt be a helyi sajtó.

Fotó: Tasr

A volt miniszterelnököt otthonában vették őrizetbe - jelentette a Bernama maláj hírügynökség. Letartóztatása a korábban a kormány ellenőrzése alatt álló 1Malaysia Development Berhad stratégiai fejlesztési alap (1MDB) részlegeként működő SRC International kapcsán folytatott nyomozással függ össze - nyilatkozta a nyomozást folytató munkacsoport.

Az 1MDB alapot Najib hozta létre 2009-ben, és legalább hat országban vizsgálják pénzmosás és korrupció gyanúja miatt. Az SRC szintén Najib kormányzása alatt alakult 2011-ben, azzal a céllal, hogy külföldi befektetési lehetőségeket keressen az energiaszektorban. A malajziai korrupció-ellenes bizottság azt vizsgálta, hogyan került mintegy 10,6 millió dollárnak (3 milliárd forint) megfelelő összeg az SRC Internationaltól Najib saját bankszámlájára.

A Reuters egyik forrása szerint a bíróság szerdán emelhet vádat Najib Razak ellen hatalommal való visszaélés miatt.

Egy korábban folytatott eljárás során az ügyészségi vizsgálat 2016 januárjában felmentette az akkor még miniszterelnöki tisztséget betöltő Najib Razakot, aki az akkori gyanú szerint 4,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el azt 1MDB alapból, és ebből 700 milliónak megfelelőt (jelenlegi árfolyamon 198,4 milliárd forintot) közvetlenül a saját bankszámláira utaltatott.

Mahathir Mohamed új miniszterelnök május 9-i választási győzelme után azonban újraindították a Najib Razak elleni nyomozást. A volt miniszterelnök ettől kezdve nem hagyhatta el az országot, és a korrupció-ellenes ügynökség hallgatta ki. Az eljárásban folytatott házkutatások során a rendőrség 273 millió dollárra (77,3 milliárd forint) becsült értékű ingóságokat foglalt le tőle és családtagjaitól. Najib Razak azt állította, a lefoglalt értéktárgyakat évtizedek alatt kapta ajándékba, és ezeknek az értékét jelentősen felülbecsülik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS