Elmozdítottak egy amerikai egyetemi oktatót, mert kínai hallgatóit angol beszédre intette

hirek.sk | MTI 2019. január 28., 19:10

Elmozdították a tekintélyes amerikai Duke Egyetem egyik oktatóját igazgatói posztjáról, mert e-mailben arra sürgette kínai hallgatóit, hogy az intézményben angolul beszéljenek - jelentette a The Cronicle című egyetemi lap nyomán az amerikai közszolgálati rádió (NPR) hétfőn.

Megan Neely, a menesztett oktató Fotó: Duke University
Megan Neely, az egyetem orvosi kara egyik posztgraduális programjának igazgatója a hét végén kínai diákoknak küldött elektronikus levelében arra hivatkozott, hogy a kar több oktatója is panaszkodott, mert a diákok kínaiul beszélnek az egyetem nyilvános helyein.

A programigazgató hangsúlyozta ugyan, hogy nagyra becsüli, ha valaki nem az anyanyelvén folytat tanulmányokat, de - mint fogalmazott - "arra bátorítom őket, hogy 100 százalékig az angol nyelvet használják", amikor a kar épületében vannak. Arra figyelmeztette a hallgatókat, hogy "nem kívánatos következményei" lehetnek, ha a "köztereken" nem angolul beszélnek. Nem részletezte azonban, hogy konkrétan milyen következményekkel is kellene számolniuk a nem amerikai diákoknak.

A levél nyilvánosságra kerülése után Megan Neelyt az egyetemen és a közösségi médiában is "rasszistának" és "érzéketlennek" minősítették, felvetve azt is, hogy hátrányosan megkülönbözteti a külföldi hallgatókat. Egy egyetemi diákokból álló szervezet petíciót is megfogalmazott, amelyben amiatti aggodalmukat hangoztatták, hogy az egyetemen, vagy leendő munkavállalóként hátrányos megkülönböztetés érheti azokat, akik az egyetemi foglalkozásokon kívül az anyanyelvükön beszélnek. A hallgatók petícióját több mint kétezren írták alá, köztük más egyetemek diákjai is. Az egyetem vezetősége ezt követően leváltotta programigazgatói posztjáról Megan Neelyt.

Az Egyesült Államok egyetemein és főiskoláin tanuló külföldi diákok mintegy 30 százaléka kínai. Tavaly júliusi adatok szerint körülbelül 340 ezer a kínai hallgatók száma. Elsősorban a partvidékek egyetemein - Kaliforniában és New Yorkban - tanulnak. Az északkeleti Vermont államban tavaly az összes külföldi diák 42 százaléka volt kínai, a csendes-óceáni partvidék államában, Oregonban pedig 40 százalékos volt a kínai diákok aránya.

Tavaly szeptemberben Chicagóban kémkedésért letartóztattak egy kínai állampolgárt, aki diákvízummal tartózkodott az Egyesült Államokban. Donald Trump amerikai elnök akkor - a Politico lap tudósítása szerint - állítólag megjegyezte, hogy Kínából "csaknem minden diák azért jön az országunkba, hogy kémkedjek".

0 HOZZÁSZÓLÁS