HIRDETÉS

Élménypedagógia: Rendhagyó tanórák az alapiskolában

2011. március 30., 10:08
VÁGA. A Vágai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a hagyományos pedagógiai módszerek mellett teret biztosít egyéb képzési formáknak is. Sikerrel alkalmazzák itt az élménypedagógiát, amely a passzív befogadás helyett a megismerő tevékenység általi tanulásra épít.

Magyarországon a 2000-es évek első felében kezdték alkalmazni az élménypedagógiai megközelítés pszichológiai és pedagógiai alapjait. Az élménypedagógiai foglalkozások során nem egyénekkel, hanem csoportokkal dolgozik a pedagógus. A képzés a kölcsönös interakcióra, emberi működésünk nagyon is természetes, elidegeníthetetlen összetevőjére: kíváncsiságunkra, megismerési vágyunkra épít.

 A Vágai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kiemelten alkalmazzák az élménypedagógia elemeit is kínáló előadásokat és alkotóműhelyeket. E koncepció keretében volt a vágai diákok vendége Buglya Sándor filmrendező és producer, a Duna Televízió munkatársa és egyben a Dunatáj Alapítvány elnöke, aki a felsőtagozatosokat vezette be a filmkészítés rejtelmeibe. Gyakorlati példákkal szemléltette a dokumentumfilm és a játékfilm készítésének folyamatát, és annak minden mozzanatára kitérve ecsetelte a filmbéli szerepeket és munkabeosztásokat is.

Az alsótagozatos tanulóknak Muszka Molnár Mónika tanító-népművelő tartott alkotó foglalkozást a szalmafigurák készítésének bemutatásával. A foglakozás-vezetővel karöltve az alsó tagozatos pedagógusok is tevékenyen részt vállaltak a rendezvény lebonyolításában.

0 HOZZÁSZÓLÁS