Elmarasztalta az ausztrál szenátus a muszlimokat hibáztató szenátort

hirek.sk | MTI 2019. április 03., 08:27

Nagy többséggel elmarasztalta Fraser Anningot az ausztrál szenátus szerdán a Christchurch-i terrortámadással kapcsolatos kijelentései miatt, amelyekben egyebek mellett a muszlimokat és a bevándorlást tette felelőssé a lövöldözésért.

Fotó: TASR/AP

A határozat értelmében Anning reagálásai áldozathibáztatók voltak.

„Ausztráliában nincs helye a rasszizmusnak” - jelentette ki Mehreen Faruqi szenátor, aki az első muszlim nő, akit szenátorrá választottak Ausztráliában.

Anning a szavazás után a Reuters hírügynökséghez eljuttatott reagálásában a szólásszabadság megsértésének nevezte a határozatot. Szavait Penny Wong, az ellenzéki Munkáspárt egyik képviselője élesen bírálta, rámutatva arra, hogy különbséget kell tenni szólásszabadság és gyűlöletbeszéd között.

Anning a christchurchi támadás utáni mikroblog-bejegyzéseiben hívta fel magára a figyelmet. Az egyikben megjegyezte: „Vitatja-e még valaki, hogy kapcsolat van a muszlim bevándorlás és az erőszak között?”

Később elítélte ugyan a merényletet, ám továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy az emberek egyre jobban félnek „a növekvő muszlim jelenléttől”.

Megnyilatkozásai után egy fiatal fiú tiltakozásul tojással vágta fejbe a szenátort, aki erre válaszul kétszer megütötte. A verekedés után az interneten petíciót indítottak Anning eltávolítását követelve, ezt több mint 1,4 millióan írtak alá, de a parlament az ország törvényeinek értelmében csak rendkívüli esetben zárhat ki a soraiból egy megválasztott képviselőt.

Új-Zélandon március 15-én hajtott végre terrortámadást egy szélsőjobboldali, rasszista ausztrál férfi két mecset ellen; a lövöldözésben 50 ember halt meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS