HIRDETÉS

Elhunyt Verestóy Attila, az RMDSZ szenátora

hirek.sk 2018. január 24., 15:36
KOLOZSVÁR. Verestóy Attila a rendszerváltozás óta a romániai magyarság egyik meghatározó politikusa volt.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke szerdán a médiának elmondta, Verestóy Attila hónapok óta súlyos betegségben szenvedett, Bécsben kezelték, ott hunyt el. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közölte, hogy a szenátor kedd este halt meg. A vegyész végzettségű Verestóy Attila 1990 óta volt Hargita megye RMDSZ-es szenátora, és hosszú ideig az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője. Üzletemberként is jelentős tevékenységet fejtett ki, vagyonát a Capital című gazdasági folyóirat tavaly 48-50 millió euróra becsülte.

Az RMDSZ egyik alapító tagja volt. Tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, majd 1978-ban a Bukaresti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán szerzett oklevelet. 1983 és 1989 között a Bukaresti Szervetlen Vegyipari Kutatóintézet tudományos kutatója volt. A rendszerváltozáskor azonnal politikai és közéleti szerepet vállalt. Az RMDSZ egy közösségi portálon hangsúlyozta, Verestóy Attila szenátorként és az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ saját halottjának tekinti a politikust.

Markó Béla a néhai szenátort a párbeszéd híveként jellemezte, aki – mint mondta – az ország demokratikus intézményeit létrehozó politikusnemzedékhez tartozott. Liviu Dragnea, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a közösségi médiában közzétett rövid részvétnyilvánításában Verestóyt olyan építő és párbeszédre kész politikusnak nevezte, aki részt vett Románia számára meghatározó több törvénytervezet kidolgozásában. Ion Iliescu volt államfő a Mediafax hírügynökségnek elmondta: Verestóy Attila azon politikusok egyike volt, aki támogatta valamennyi politikai párt együttműködését, valamint a románok és a magyarok közötti jó viszonyt.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS