Elhalasztják a keddre kitűzött parlamenti szavazást a Brexit-megállapodásról

hirek.sk | MTI 2018. december 09., 12:09

Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint a kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról, és Theresa May miniszterelnök megpróbál módosításokat elérni az egyezményben a jövő heti évzáró EU-csúcson.

Theresa May Fotó: Matt Dunham/AFP
A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak név nélkül idézett kormánytagok és kormányzati tanácsadók egybehangzóan azt mondták, hogy várakozásuk szerint Theresa May hétfőn bejelenti a parlamenti szavazás elhalasztását, annak érdekében, hogy az Európai Unió jövő csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján megpróbálkozhasson még egy utolsó diplomáciai erőfeszítéssel az egyezmény módosítására.

A Downing Street egyelőre cáfolja az értesülést. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője vasárnap csak annyit közölt, hogy az alsóházi szavazást a kijelölt kedd esti időpontban megtartják. 

Egyelőre tehát az EU vezetői hiába támogatják a brexit-megállapodást, Londonban nem alakulnak fényesen a dolgok. Néhány tucatnyi konzervatív, illetve a kormányt támogató (és hatalmon tartó) DUP sem fogja előreláthatólag megszavazni az egyezményt.

May azonban nem zavartatja magát: a kormányfő állítólag elutasította azt a javaslatot is, hogy halasszák el a keddi szavazást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS