Elfogyott a pénz, lehet, hogy nem kapnak fizetést az ENSZ alkalmazottak

hirek.sk | MTI 2019. október 09., 11:45

Veszélybe került az ENSZ alkalmazottjainak jövő havi fizetése a tagállamok tartozásai miatt - figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban.

Antonio Gutteres Fotó: archívum

Guterres az ENSZ Közgyűlésének költségvetési bizottsága előtt azt mondta: ha nem dolgozott volna január óta azon, hogy csökkentse a kiadásokat, a világszervezet már a közgyűlés szeptemberi csúcsszintű ülésszakának költségeit sem tudta volna előteremteni.

"Ebben a hónapban elérjük az évtized legnagyobb deficitjét" - hívta fel a figyelmet. "Lehet, hogy novemberben arra sem lesz elég pénzünk, hogy kifizessük az alkalmazottainkat" - tette hozzá. "Munkánk és reformjaink veszélyben vannak."

Képgalériánk:
Az ENSZ székháza New Yorkban Fotó: MTI

 Az ENSZ 2019-es költségvetése körülbelül 3,3 milliárd dollár, amelynek 22 százalékát az Egyesült Államok adja. Az ENSZ szerint Washingtonnak idén 674 millió dollárt kellene befizetnie, továbbá 381 millió dolláros elmaradása van a korábbi költségvetésekből. Az Egyesült Államok általában októberben szokta befizetni tartozásait. Idén mások mellett még Brazília, Irán, Izrael, Mexikó, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Uruguay sem fizetett hozzájárulást az ENSZ-nek.

A főtitkár a fizetésképtelenség fenyegető árnyékában már szeptemberben úgy döntött, hogy rendkívüli intézkedéseket léptet életbe. Ezek értelmében nem lehet betölteni a megürült állásokat, kizárólag a legfontosabb utazásokat engedélyezik,és több találkozót töröltek vagy elhalasztottak. A döntések a többi között az ENSZ New York-i, genfi és bécsi székhelyét is érintették.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS