Elfogták az olajszennyezéses ügy egyik gyanúsítottját Litvániában

hirek.sk | MTI 2019. július 18., 19:30

Csütörtökön elfogták a nemzetközi körözés alatt álló Roman Ruzsecskót, a Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat volt vezérigazgatóját Litvániában a Barátság kőolajvezetéken át érkezett szennyezett olaj ügyében - közölte egy rendőrségi forrás.

Fotó: Ukrtransznafta

„Litvániában vették őrizetbe” - ismertette a rendvédelmi szervek illetékese a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

Szamara kerületi bírósága május 15-én rendelte el Ruzsecsko őrizetbe vételét távollétében.

A három rendbeli törvénysértéssel vádolt volt cégvezetőt kiadatásától számítva várhatóan két hónapos vizsgálati őrizetbe helyezik.

A szamarai törvényszék június végén meghosszabbította az ügyben szintén gyanúsított Szvetlana Balabaj, a Nyeftyeperevalka vezérigazgatója és helyettese, Rusztam Husznutgyinov vizsgálati őrizetét szeptember végéig. Örizetbe vették Vlagyimir Zsogolevet, a Petronyefty-aktív vezérigazgatóját is. Emellett háziőrizetbe került a Transznyefty több munkatársa is.

Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója szerint kimutatták, hogy szerves klórvegyületek kerültek a vezetékbe az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaratransznyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson.

A Szamaratransznyefty-Terminal hivatalos honlapján megjelentetett közleményében tagadta, hogy köze van ahhoz, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Mint írják, a Transznyefty által említett állomást 2017-ben eladták egy másik cég számára, amellyel semmiféle kereskedelmi kapcsolatuk nincs.

Az olaj klór-szennyeződését április 19-én fedezték fel Fehéroroszországban a 60-as években lefektetett, német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből. Ukrajna április 25-én állította le a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját.

Fehéroroszország a tervek szerint augusztus 15-re fogja megtisztítani olajvezetékeit a szennyezett orosz olajtól.

0 HOZZÁSZÓLÁS