Elfogadták a megállapodást a britek uniós kiválásának feltételeiről

hirek.sk | MTI 2018. november 25., 19:57

Elfogadták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján vasárnap Brüsszelben.

Fotó: TASR

A vasárnapi soron kívüli uniós csúcstalálkozón az Európai Tanács jóváhagyta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának az Európai Unióból és az Európai Atomenergia-közösségből való kilépéséről rendelkező megállapodást, valamint a jövőbeli kapcsolatok keretének meghatározásáról szóló politikai nyilatkozatot is.

A tagországok vezetői kijelentették, hogy az unió a jövőben a lehető legszorosabb partnerséget kívánja fenntartani az Egyesült Királysággal.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyására az után került sor, hogy szombaton Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

Nincs ok az ünneplésre

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, "ok azonban nincsen ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon".

Juncker meggyőződésének adott hangot, hogy a londoni törvényhozás "bölcsen" jóvá fogja hagyni a megállapodást, azonban leszögezte:

a szerződés akkor sem tárgyalható alapjaiban újra, ha ez nem így történik.

Hasonlóan nyilatkozott több uniós ország vezetője, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, illetve Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd kormányfő is.

Barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: "a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal".

Tusk felkérte az EU főbb intézményeit - az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát és az Európai Parlamentet -, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-i távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás.

Az EU vezetői nem vétlenek a Brexitben

Orbán Viktor kormányfő a M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában kijelentette, az Egyesült Királyság kilépése, valódi Black Sunday, szomorú nap az Európai Uniónak.

Aláhúzta, hogy a veszteség nagy pénzben is mérhető, amelyet az unió elszenvedett a politikai és gazdasági természetű veszteség mellett.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek a bekövetkezéséért.

Az egyik legsúlyosabb hiba volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték, a másik hiba az volt, hogy a migránsokat beengedte az unió, a briteket pedig nem tudta benntartani.

Nincs visszaút

Sajtótájékoztatóján Theresa May brit miniszterelnök kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról.

Ez a lehetséges legjobb megállapodás, az egyetlen lehetséges megállapodás

- közölte a kormányfő, felszólítva a londoni törvényhozást a szerződés jóváhagyására.

Kiemelte, hogy mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot.

Mivel a kiválási megállapodásról majd még a brit parlamentnek is szavaznia kell - ennek kimenetele viszont közel sem egyértelmű, sőt az elutasítás tűnik valószínűbbnek -, May bejelentette, hogy szakértői elemzések közzétételével és nyilvános beszédekkel fog kampányolni az elfogadás mellett a következő hetekben.

Merkel szerint "diplomáciai mestermű" született

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló rövid nyilatkozatában arról beszélt, hogy véleménye szerint "tisztességes és kiegyensúlyozott" megállapodás született.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy "diplomáciai mesterművet" sikerült alkotni, és elmondta, hogy vegyes érzései vannak, "szomorú, azonban meg is könnyebbült" a megállapodás elfogadásával.

Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatában kijelentette, amennyiben a brit parlament elutasítja a vasárnap elfogadott megállapodást, Nagy-Britannia feladata lesz, hogy új javaslatokat tegyen. "A mi felelősségünk az, hogy minden lehetőségre felkészüljünk" - fogalmazott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS