Egy svájci férfit megbüntettek, mert az Iszlám Állam ellen harcolt

Hírek.sk 2019. február 25., 13:34

Egy svájci bíróság múlt pénteken 500 svájci frankra büntetett egy volt katonát, aki az Iszlám Állam ellen harcolt. Johan Cosar Szíriában a helyi keresztények oldalán vett részt a dzsihadisták elleni harcokban.

Johan Cosar a bíróságra menet Fotó: Profimedia.cz

Cosar Svájcban született, svájci állampolgársága van, felmenői szíriai keresztények voltak. 2011-ben ment Szíriába, ahol tanúja volt az Iszlám Állam keresztények elleni támadásának és ekkor elhatározta, hogy egy osztagot szervez, amely felveszi a harcot a dzsihadistákkal. Katonai szakismereteit hasznosítva egy 500 fős csapatot vezetett. Amikor 2015-ben visszatért Svájcba, letartóztatták. Egy katonai bíróság az egykori tiszthelyettest azért büntette pénzbírsággal, mert meggyengítette az ország védelmi képességét és veszélyeztette Svájc semlegességét.

A férfi a tárgyalás során váltig tagadta bűnösségét és azt nyilatkozta, hogy inkább kitüntetést érdemelne és nem büntetést. Eredetileg három évig tartó börtönbüntetés fenyegette, végül a bíróság beérte a bírsággal és a perköltségek megtérítésével. A svájci törvények szerint egy svájci katona csakis a kormány parancsára vehet részt külföldön harci cselekményekben.
Forrás: idnes.cz
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS