HIRDETÉS

Egész Európában problémát okoz a fagyos időjárás

hirek.sk 2018. március 01., 15:54
Nem csak Magyarországon, de egész Európában problémát okoz az extrém hideg. Szlovákiában négyen, Csehországban már kilencen fagytak halálra, Szerbiában pedig vörös riasztást rendeltek el. A mediterrán térségtől a skandináv félszigetig is egyre nagyobb gondot okoz a rendkívüli tél. Nagy Britannia egyes részein a legmagasabb fokú riasztás van érvényben. Romániában a hófúvások miatt még mindig vannak elzárt települések.

Hétfő óta már csaknem 500 bajbajutott embernek kellett segíteni Romániában. Sokan az autóutakon akadtak el, de a hó által elzárt falvakból is csak a tűzoltók különleges lánctalpas járműveivel tudták elszállítani a beteg, vagy kezelésre szoruló embereket. A hétfőn kiadott fagyriadót a hatóságok péntekig meghosszabbították – hangzott el az M1 Híradójában.

Az ország déli, dél-keleti részein éjszakánként akár mínusz 20 fokos hideg is lehet, miközben tucatnyi településen még mindig akadozik az áram és az ivóvízellátás. Több száz iskolában tanítási szünetet hirdettek. Gyergyószentmiklóson a lakások többségében egész nap nem volt fűtés a nem megfelelő szigetelés miatt, de több helyen a vízvezetékek is elfagytak. A helyi önkormányzat igyekszik minél gyorsabban helyreállítani a szolgáltatást.

Több helyen nehezítette a takarítást, hogy a parajdi sóbányában napokon keresztül sztrájkoltak, így kevesebb só jutott az utakra is. A bányászok végül szerda délután megállapodtak a bánya vezetésével, így csütörtöktől újra munkába álltak. 

Két autópályát továbbra is zárva tartanak Romániában

A közutak és a vasúti pályák nagy része továbbra is járhatatlan. Továbbra is zárva tartanak két autópályát és hét országutat a hófúvások miatt - közölte csütörtökön a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). A kikötőket is le kellett zárni.

Valamennyi lezárt út Dél-Romániában található, Erdélyben nincsenek fennakadások a közúti forgalomban. A rendkívüli hideg és a hófúvások elsősorban a Bukaresttől keletre, a román tengerpartra vezető utakat bénították meg. A fővárost Konstancával összekötő A2-es autópályán kedd óta szünetel a közlekedés.   

A CNAIR tájékoztatása szerint az éjszaka folyamán 905 hóekével felszerelt gépjármű dolgozott a romániai országutakon, és 2787 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét. A társaság ismét arra figyelmeztette a gépkocsivezetőket, hogy csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan dolguk van, és gépkocsijukat téli útviszonyoknak megfelelő gumiabroncsokkal szerelték fel.

A román meteorológiai szolgálat péntek estig meghosszabbította az Erdélyre érvényes sárga (elsőfokú) és az Erdélyen kívüli területekre és Székelyföldre érvényes narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést a szélsőséges hideg miatt. Csütörtök reggel az ország teljes területén mínusz tíz fok alatti hőmérsékleti értékeket mértek.

Felvidéken is egyre nagyobb a probléma

Felvidéken is egyre nagyobb problémát okoz az extrém hideg. Szombat óta már négyen haltak meg kihűlésben. A pozsonyi melegedőket a nap huszonnégy órájában nyitva tartják, és enyhítettek a szabályokon is, ugyanis mostmár akár az ittas vagy kábítószer hatása alatt álló hajléktalanokat is beengedik a szállókra.

Pozsonyban péntekig válsághelyzetet hirdettek ki a fagy miatt. A főváros a civil szervezetekkel és a városi rendőrökkel közösen dolgozik azért, hogy lehetőleg senki ne töltse az utcán az éjszakát. Városszerte kapcsolattartási pontokat alakítottak ki, ahol forró teát és segítséget kaphatnak a hajléktalanok – tájékoztatott az M1 tudósítója.

Kilencre nőtt a fagyhalálok száma Csehországban

A rendkívüli fagy miatt az utóbbi napokban kilencen haltak meg Csehországban - közölte a Novinky.cz hírportál csütörtökön. A halálesetek többségét a Morva-sziléziai kerületből jelentették, a továbbiak Prágában és a nyugat-csehországi Aš városában történtek.   

Ostravában a múlt hét végén halt meg három hajléktalan - két férfi és egy nő - nagy valószínűséggel az erős fagy miatt. Holttestüket hétfőn találták meg egy híd alatt, illetve a tehervasút-állomáson.   

Egy idős házaspár a morva-sziléziai Bocanovice falu mellett fagyott meg, miközben gyalog hazafelé tartottak egy ünnepségről. Holttestüket szerdán találták meg a helyi lakosok. Az éjszakai hőmérséklet akkor a településen mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt. Egy 54 éves férfi megfagyott holttestére pedig szintén a régióbeli Karviná-Fryštát település egyik házának lépcsője alatt találtak rá szerdán. A rendőrség szerint ők nem hajléktalanok voltak, haláluk pontos okát boncolás során fogják megállapítani.   

A nyugat-csehországi Aš peremén egy 44 éves hajléktalan fagyott meg, míg egy másik hasonló halálesetet Karlovy Varyból jelentett a cseh elektronikus média. A majdnem mínusz húsz fokos hidegben csütörtökre virradóra Prágában is megfagyott egy hajléktalan.   

Csehországban csütörtökre virradóra a hegyekben néhány helyen mínusz 25 Celsius-foknál hidegebbet is mértek. A meteorológiai állomások többsége mínusz 15-20 fok közötti hideget jelentett. A fagyok enyhülését szombatra jelzik a cseh meteorológusok.

Vajdaságban sokat segít a falugondnok

Vajdaságban a hatalmas hóban szinte alig lehetett menni, de a falugondnok mégis körbejárta az idősebb lakókat és segített azoknak, akik a nagy hidegben nem tudtak kimozdulni otthonról.

Vörös riasztást hirdettek Szerbiában

Szerbiában az extrém hideg miatt vörös riasztás hirdettek, ugyanis a következő éjszakán is elérheti akár a mínusz 20 fokot a hajnali hőmérséklet.

Az Európát is sújtó hideghullám hétfő reggel érte el Szerbiát, amikor a hőmérséklet hirtelen fagypont alá csökkent, és az ország nagy részén azóta is folyamatos a havazás. A legtöbb helyen a hótakaró nem haladja meg a 30 centimétert, ám a hóátfúvások és az erős szél miatt több út is csak nehezen járható. Lezárásokra egyelőre nem kell számítani - közölte a szerbiai autós és motoros szövetség.   

A közszolgálati televízió (RTS) információi szerint a váratlan és szokatlanul hideg időjárás miatt halálra fagyott egy idős ember Dél-Szerbiában. A 75 éves férfi hétfőn tűnt el otthonából, és kedden találtak rá egy elhagyott földút mellett.   

A szerb meteorológiai szolgálat jelentése szerint felmelegedésre csak szombattól lehet számítani, vasárnap viszont már nulla Celsius-fok fölött lesz a hőmérséklet az ország legnagyobb részén.

Káoszt okoz a hideg a skandináv országokban is

A Keleti Szörnyetegnek elnevezett hideghullám a kemény telekhez szokott skandináv országokban is káoszt okozott. A norvég, a dán és a svéd utakon kedd óta egymást érik a balesetek.

Dániában, ahol csak Szibériai medveként emlegetik a február végi ítéletidőt, kora reggel egy jégbe fagyott hajó kapitánya hívott segítséget, a Jütland félsziget közelében. A férfit kimentették, majd kénytelen volt végignézni, ahogyan a hatamas jégtömeg egy hídhoz préseli a 20 méter hosszú hajót.

Megbénult az élet a mediterrán térségekben is

A Keleti Szörnyeteg a mediterrán térséget sem kíméli. Erős havazás bénította meg az életet Spanyolország és Portugália több településén, ahol hétvégéig tanítási szünet van. Madeira szigetén szélvihar tombol, a repülőtér leszállópályáit helyenként vékony jégpáncél borítja. Több ezer turista rekedt a szigeten, és egyelőre nem tudni, mikor utazhatnak el.

Megbénult forgalom a repülőtereken és a pályaudvarokon

A skóciai Glasgow repülőterén teljesen megbénult a forgalom. Szerda délután pedig a legnagyobb londoni légikikötőben, a Heathrow-n is több, mint száz járatot kellett törölni.

Tanácstalan utasok figyelték a kijelzőt London egyik legforgalmasabb pályaudvarán is, a csúcsidőben. A napok óta tartó havazás miatt ugyanis sorra törölték a járatokat, de az utakon sem jobb a helyzet. Az elmúlt éjszaka csaknem négyszáz jármű akadt el a szigetország egyik legfontosabb autópályáján. Reggel újraindult a forgalom, de a hófúvás miatt az utakat nem győzik kellő ütemben takarítani.

Vörös riasztás Angliában és Skóciában

A meteorológiai intézet a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Anglia észak-keleti részére, és Skócia egészére. Már csaknem ötezer iskolát és óvodát bezártak. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy készüljenek fel az esetleges áramkimaradásokra, illetve, hogy az ítéletidő átmenetileg a mobilhálózatot is megbéníthatja.

0 HOZZÁSZÓLÁS