Döntöttek a lakók, nem születik új ország

Hírek.sk 2018. november 04., 19:16

Továbbra is Franciaország része marad Új-Kaledónia, miután népszavazáson utasították el a lakók az elszakadást.

A többség maradni akar Fotó: Theo Rouby/AFP

Népszavazást tartottak az Ausztráliától 1500 kilométerre keletre fekvő Új-Kaledónián. A referendum tétje az volt, hogy a terület továbbra is Franciaország része maradjon vagy függetlenedjen.

A végeredmény ismert:elutasították a Franciaországtól való elszakadást a szavazók vasárnap az új-kaledóniai függetlenségi népszavazáson. A referendum végeredménye szerint a szavazók közül 56,4 százalék mondott nemet a függetlenségre, míg 43,6 százalékuk igennel szavazott. A Franciaország számára stratégiai fontosságú csendes-óceáni szigetcsoport174 ezer szavazásra jogosult lakosa közül 80,63 százalék ment el szavazni- jelentette a helyi közszolgálati média, a La1ere Nouvelle Caledonie.

Edouard Philippe francia miniszterelnök hétfőn a helyszínre érkezik, hogy tárgyaljon a további lépésekről. 

A Franciaország tengeren túli területének számító, több mint 280 ezer lakosú szigetcsoport függetlenségét leginkább a népesség mintegy 40 százalékát kitevő őslakos kanak népcsoport támogatja,amely már több mint három évtizede várt a népszavazásra.

Bár a függetlenséget elutasítók győzedelmeskedtek, a függetlenség párti politikusok szintén sikerként könyvelték el az eredményt, miután az előzetes felmérések a nem szavazatok sokkal nagyobb, 63-75 százalékos győzelmét jósolták.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS