Döntött az olasz kormány: elviszik a migránsokat egy olasz faluból

Hírek.sk 2018. október 14., 10:31

Az olasz belügyminisztérium szombaton elrendelte a menedékkérők menekültszállásokra átköltöztetését a dél-olaszországi Riace falujából, amelynek polgármesterét, Domenico Lucanót a hónap elején házi őrizet alá helyezték, mert törvénytelen eszközökkel segítette az illegális bevándorlást.

Riace Fotó: Archívum
A tárca közlése szerint a menedékkérők áthelyezése a jövő héten fog megkezdődni.

A hatóságok egyebek között azzal vádolják Lucanót, hogy közreműködött érdekházasságok létrejöttében, így segítve a migránsokat, hogy hivatalos jogi státust nyerjenek Olaszországban. A polgármester a migráció támogatójaként tett szert nemzetközi hírnévre.

Tevékenységének köszönhetően több száz migráns telepedett le az alig kétezer lakosú Riacében.

A kétezres években a baloldali polgármester az elsők között volt, aki a migráció segítségével kívánt életet lehelni az általa vezetett, 1800 fős faluba. Azóta afgánok, eritreaiak és irakiak tucatjai telepedtek le Riacében. A helyi szemétszállítást is a közbeszerzési eljárást megkerülve migránsok munkaközösségeinek engedte át.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Matteo Salvini belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga vezetője elejét akarja venni annak, hogy más olasz települések és falvak Riace példáját kövessék. Salvini üdvözölte Lucano őrizetbe vételét és bírálta a "jótevőket", akik szerinte "Olaszországot bevándorlókkal akarják feltölteni".

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS