Döntött a kormány: Szlovák nagykövetség nyílik Azerbajdzsánban és Örményországban is

hirek.sk | TASR 2019. július 03., 17:05

Szlovákia külképviseleti irodákat nyit az azerbajdzsáni Bakuban és az örményországi Jerevánban. Erről szerdán döntött a kormány. Az indoklás szerint a közvetlen diplomáciai jelenlét lehetővé teszi a külpolitikai és kereskedelmi érdekek hatékonyabb érvényesítését mindkét országban, illetve az egész dél-kaukázusi térségben.

Fotó: TASR

Örményországban jelenleg a lengyel, Azerbajdzsánban pedig a litván külképviselet állít ki szlovák vízumot. Ideiglenes tartózkodási engedélyt ugyanakkor a diákok, a vállalkozók és a munkavállalók legközelebb csak a moszkvai szlovák nagykövetségen igényelhetnek.

Az új külképviseleti irodák megnyitásától a kormány azt várja, hogy megnő majd az érdeklődés a Szlovákiában való tanulás, vállalkozás és munkavállalás iránt, illetve fellendül az idegenforgalom is. A külügyi tárca tájékoztatása szerint főleg Azerbajdzsánban nő az érdeklődés az egészségturizmus és a fürdők iránt.

A bakui külképviselet a tervek szerint 2019. október 1-jén, a jereváni pedig 2020. január 1-jén nyílik meg. Mindkét irodában öt alkalmazott fog dolgozni, köztük két diplomata.

0 HOZZÁSZÓLÁS