Diákutaztatás – Négyezernél többen utazhatnak októberben

hirek.sk 2014. október 01., 15:29
BUDAPEST. A Rákóczi Szövetség harmadik alkalommal hirdette meg 2014 őszén Kárpát-medencei középiskolák részére az Október 23-i Diákutaztatási Programot, melynek keretében 100 Kárpát-medencei középiskola több mint 4000 diákja utazik október 23-án legalább egy határ átlépésével ünnepelni.

A program célja, hogy a Kárpát-medencei magyar középiskolások ellátogassanak legalább egy határ átlépésével egy másik ország magyar középiskolájához, és ott közösen ünnepeljek október 23-án. A program kiemelt célja az is, hogy a látogatás során minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között – tájékoztatta portálunkat a Rákóczi Szövetség.

A programot pályázati formában hirdették meg, amelyre bármely Kárpát-medencei magyar középiskola jelentkezhetett. A pályázat feltétele volt, hogy egy másik államban működő magyar középiskolához látogasson a pályázó középiskola utazó csoportja és közös programot szervezzenek az október 23-i nemzeti ünnep kapcsán. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat a pályázat keretében, amihez a Rákóczi Szövetség az utazó diákok számától függően legfeljebb 200 ezer forint értékű utazási kerettámogatást ajánl fel a sikeres pályázóknak.

A Diákutaztatási Program mellett Rákóczi Szövetség a hagyományos Gloria Victis elnevezésű 1956-os emlékünnepség sorozatra október 21. és 23. között 1300 egyetemistát és középiskolást vár Budapestre.

A Rákóczi Szövetség hasonló Diákutazatási Programot valósított meg az idei évben március 15-én, amikor 92 magyarországi középiskola diákja utazhatott határon túli iskolákhoz, illetve a június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 80 Kárpát-medencei középiskola utazott valamely másik Kárpát-medencei országba. A Szövetség Diákutaztatási Programjaiba idén már több mint 10 000 középiskolás kapcsolódott be.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS