Délnyugaton is nagyon erős szélre számíthatunk

hirek.sk 2017. szeptember 13., 16:57
POZSONY. A meteorológusok előrejelzése szerint csütörtökön az ország délnyugati részében is rendkívül erős szél várható, a széllökések sebessége akár 100 km/ó-t is elérheti, ezért figyelmeztetést adtak ki – tájékoztat a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet a közösségi hálón.

Szeptember 14-én átmenetileg meleg légáramlatok érkeznek Szlovákia fölé, majd hidegfront következik, amely Közép-Európán át keletre vonul tovább.

"Napközben kissé borús égboltra és aránylag meleg időjárásra számíthatunk, akár 27 Celsius-fokra is emelkedhet a hőmérő higanyszála. A közelgő hidegfront erősödő délnyugati szél kíséretében érkezik, de ami fontosabb: a szél a front hatására a késő délutáni és esti órákban rendkívüli mértékben megerősödik" – figyelmeztettek  a meteorológusok. A széllökések Szlovákia délnyugati részében a 100 km/ó-t is meghaladhatják.

Ezért az SHMÚ a következő órákban fokozódó szélre figyelmeztet. Mára 1. és 2. fokú riasztást rendeltek el a hegyvidékeken, az erdős övezet felett tomboló erős szél miatt, aminek a sebessége a széllökések idején, átmenetileg a 90-115 km/ó-t is elérheti, a Tátra  hegycsúcsain pedig akár 145 km/ó is lehet.

Csütörtökön az orkán erejű szél főleg a nyugat-szlovákiai térségeket érinti majd. A meteorológusok arra számítanak, hogy a szélsebbesség a széllökések idején akár a 65-100 km/ó-t is elérheti. A szeles időjárásra a Tátra csúcsain, illetve Észak- és Közép-Szlovákia hegyvidékein is számítani lehet. Ott a szél sebessége a rövid ideig tartó széllökések idején 90-145 km/ó-t érhet el, ezért az SHMÚ holnapra is 2. fokú riasztást rendelt el.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS