Danko konzulátust nyitna Tatárföldön

hirek.sk | TASR 2019. július 03., 14:40

Andrej Danko, a parlament elnöke szerint Szlovákiának konzulátust kellene nyitnia a Tatár Köztársaságban. Ezt azután jelentette ki, hogy szerdán találkozott a tatár elnökkel, Rusztam Minnyihanovval. A szlovák delegáció látogatása keretében a Slovnaft és a Tatneft petrolkémiai vállalatok képviselői az elnöki palotában aláírtak egy együttműködési szerződést.

Fotó: TASR

Danko úgy véli, legfőbb ideje, hogy Szlovákiának legyen egy konzulátusa, de legalábbis kereskedelmi képviselete Tatárföldön. „Azt gondolom, a külügyminisztérium felébredhetne már, és végre nem csupán diplomáciai téren, hanem a kereskedelmi együttműködés területén is szorosabbra fűzhetné a kapcsolatokat” – jelentette ki a házelnök, aki nyíltan hangot adott annak a véleményének is, miszerint

a szlovák cégeknek Franciaországban vagy Németországban nincs esélyük az együttműködésre, illetve az érvényesülésre.

Minnyihanov államfő a szlovákiai állami vezető látogatását „jó előjelnek” tartja a jövőre nézve. Hozzátette: nem csupán kereskedelmi téren, hanem az idegenforgalom területén is érdemes lenne elmélyíteni a kölcsönös együttműködést. Ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy a Szlovákia és Tatárföld közötti idegenforgalom fellendítéséhez szükség lenne egy közvetlen repülőjáratra. A Tatár Köztársaságba évente mintegy hárommillió turista érkezik, közülük nagyjából nyolcvanezren az EU-ból.

A tatár elnök, aki egyben a Tatneft petrolkémiai vállalat igazgatóságának elnöke, üdvözölte a pozsonyi Slovnaft céggel kötött együttműködési megállapodást. Hozzátette: az említett vállalatok a múltban is együttműködtek, a mostani megegyezés viszont hivatalos jelleget kölcsönöz a kooperációnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS