Danko: Az ellenzék „színházasdit“ játszik

hirek.sk 2018. február 11., 17:53
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hatékonyan dolgozik a védelmi minisztériumban – jelentette ki Andrej Danko házelnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a TA3 Politikában című vitaműsorában. Véleménye szerint az ellenzék „színházasdit“ kreál a hadsereget érintő beszerzésekből.


„A bírálatok nem konstruktívak, az internetről beszerzett információkkal érvelnek” – magyarázta Andrej Danko. Véleménye szerint a hadsereg siralmas állapotban van, már két éve késnek a beruházások.

„Peter Gajdoš védelmi miniszter ugyanis mindent világosan és érthetően megmagyarázott. Egyébként pedig még semmit sem vásároltunk” – jelentette ki Danko a hadsereg modernizálásával kapcsolatos rendkívüli parlamenti ülés margójára. Kitart álláspontja mellett, miszerint jobb, ha az „állam az állammal” köt szerződést. A kiválasztott partner transzparens, tehát nem érti, mi a probléma. Megemlítette, hogy a folyamatba a szlovák gépipar is bekapcsolódik, "Szlovákia és Finnország közösen dolgozik a harckocsik fejlesztésén" - mondta.


Az ellenzéknek nincs oka bízni a Szlovák Nemzeti Pártban

„A beszerzésekre versenytárgyalást kellett volna kiírni” – ami nem történt meg, magyarázta Boris Kollár, a Család vagyunk (Sme rodina) elnöke. A közös fejlesztésről szóló szóbeszéd szerinte csak álca, aminek segítségével a nyílt versenyt kívánták elkerülni.

Állítása szerint az ellenzéknek nincs oka bízni az SNS-ben, hisz már évek óta jelen van a politikai életben, néhány volt minisztere azóta is a bíróságokat járja. „Személy szerint semmi kifogásom a finnek ellen, sem a szlovák ipar munkája ellen, a titkolódzás „az, ami a szemünket szúrja” – magyarázta Kollár és hozzátette: különben a politikusoknak nem a weboldalakon kellene keresniük az információkat. „Nem adunk biankó felhatalmazást az SNS-nek” – üzente Kollár.

„Maga könnyű életet él, mint egy bohém, nem rendelkezik érvekkel, mint ahogy más ellenzéki képviselők sem, átláthatóságról papol, miközben a maffiával hozzák önt kapcsolatba” – mondta Danko. „A maga támadása nem hat meg, mindig akkor áll elő vele, ha kifogy az érvekből” – válaszolt Kollár.

A továbbiakban Andrej Danko és Boris Kollár egy állandó nyugdíjkorhatár megállapításáról folytatott vitát. Danko hajlik az elgondolás felé, és a kérdés felvetésével Kollár is egyetért, illetőleg a korkedvezményes nyugdíjaztatás megvitatásával is. „Ha a javaslat jó, nem jelent gondot támogatni” – vélekedett a Család vagyunk elnöke hozzáfűzve, hogy ugyanez érvényes Kotelbáék javaslataira is.

A koalíciónak ugyanakkor szemére vetette, hogy „ ellopják a javaslataikat, mint ahogy az a végrehajtási amnesztia-javaslat esetében is történt”. Andrej Danko erre azzal vágott vissza, hogy az ellenzék indítványai szakszerűtlenek és sok esetben nem elég terjedelmesek. „Ami pedig a végrehajtási amnesztiát illet, azt a koalíció helyes irányba terelte” – tette hozzá ironikusan, majd megjegyezte: „bámulatos dolog ellenzékből politizálni”. „Az SNS is ott lehetett volna, maguk tolakodtak a kormányba” – reagált Kollár a megjegyzésre.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS