HIRDETÉS

Csontig hatoló hideg van az Egyesült Államokban

hirek.sk 2018. január 02., 16:12
CHICAGO. Sorra dőlnek a hidegrekordok az amerikai Középnyugaton, több újévi ünnepséget is le kellett mondani a rendkívüli időjárás miatt. A nagy hideg miatt nem engedték ki éjszaka a királypingvineket egy kanadai állatkertben.

Nyolc középnyugati államban – Kansas, Missouri és Nebraska egyes térségeiben, valamint Iowa, Minnesota, Dél-Dakota és Észak-Dakota szinte egész területén – veszélyesen alacsony a hőmérséklet.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a nebraskai Omahában mínusz 26 Celsius-fokot mértek vasárnap este, 1884 óta nem volt ilyen alacsony a hőmérséklet a térségben, ráadásul hétfőn újabb rekord született. Az omahai hatóságok az előrejelzések miatt lefújták a város nevezetes újévi tűzijátékát, amelyre általában 30 ezer ember kíváncsi.

Még ennél is hidegebb volt az iowai Des Moines-ben, ahol hétfő hajnalban mínusz 29 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, de a dermesztő szél miatt mínusz 35 Celsius-foknak megfelelőt érezhettek az utcára merészkedők. A hatóságok be is zárták a település szabadtéri korcsolyaközpontját, és egészen addig nem nyitják ki, amíg nulla fok fölé nem emelkedik a hőmérséklet.

A fagy egyre délebbre húzódik, Louisiana és Georgia államok ugyan hozzászoktak a rövid idejű hidegbetörésekhez, ám most már napok óta nulla fok alatti hőmérsékletek uralkodnak a térségben éjszakánként. Befagyott vízvezetékekről, holt akkumulátorokról panaszkodnak a helyiek.

A Wisconsin államban lévő Milwaukeeban, ahol vasárnap két ember halálát okozta a kihűlés, újév napján rendezik meg a hagyományos jegesmedve merülést a Michigan-tóban. Hétfő mínusz 13 Celsius-fok volt a térségben, ezért a hatóságok minden résztvevőt a legnagyobb óvatosságra intettek. “Kihűlhetsz. Mindenki életében egyszer meg akarja csinálni a jegesmedve merülést… Sajnos, ez most nagy bajt okozhat” – hangoztatta a helyi tűzoltóság illetékese.

A nagy hideg miatt nem engedték ki éjszaka a királypingvineket egy kanadai állatkertben

Az extrém hideg miatt nem engedték ki szilveszter éjjel a királypingvineket a kanadai Calgary állatkertjében, bár ez a faj jól tűri a sarkvidéki időt.   

"A mostani nagy hideg miatt a királypingvinek a többi pingvinnel együtt bent maradtak a házukban, a látogatók is csak így nézhették meg őket" - magyarázta Malu Celli, az albertai állatkert zoológusa. 

A faj egyedei a mostani hideget is jól tűrték, a téli hónapok alatt is kisétáltak a hóba - magyarázta Celli. Az állatkert tíz királypingvinje - köztük egy öthónapos fióka - az új szabály szerint csak akkor járhat-kelhet szabadon, ha legalább -25 Celsius-fokra melegszik az idő. Vasárnap este azonban -30 fokra esett vissza a hőmérséklet, a meteorológusok szerint akár -42 fokot sem tartották lehetetlennek éjszakára.   

Nemcsak a királypingvinek maradtak "házon belül" szilveszter éjjel az állatkertben. Az estére meghirdetett szabatéri újévvárást lefújták, helyette - mint más kanadai városokban - beltéri progamokkal várták a szilveszerezőket.   

Kanada szinte teljes területén már egy hete extrém hideg uralkodik: hétfőn napközben a leghidegebb településen, Eurekában -40,5 fokot mértek. A legmelegebb az országban ekkor a Brit Columbia államban lévő Prince-Rupertben volt, itt -7,5 fokot mutatott a hőmérő.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS